PERI участва в изграждането на АМ „Хемус“

г. Автор
PERI

ПЕРИ България участва в изграждането на голяма част от мостовите съоръжения на всички автомагистрали в страната.

Днес на фокус е частта от АМ „Хемус“ между Боаза и Дерманци, където ce извъpшвaт изкoпи и нacипи, paбoти ce пo гoлeмитe cъopъжeния. B 51.5-килoмeтpoвaтa oтceчкa щe имa paзлични пo вид виaдyкти, мocтoвe, нaдлeзи и пoдлeзи.

PERI

Мостовото съоръжение, в което PERI участва като партньор за кофражните системи, включва монолитни фундаменти, стълбове и ригели с монтажни, предварително напрегнати, греди, които се замонолитват към ригела и се образува непрекъсната конструкция с фуги при устоите. Фундаментите са H-образни с височина 1,80 m, стъпващи върху пилоти. Колоните са правоъгълни в напречно сечение с размери 1,50/1,80 m. В основата са обединени със свързваща стена – „диафрагма“ с различна височина спрямо височината на съоръжението в конкретната ос. В горната си част (над диафрагмата) колоните са с константна височина от 10 метра. Обединяващият ригел над колоните се изпълнявана два етапа. Първият етап е с размери 2,00/12,50 метра и височина 0,65 метра. Теглото му е приблизително 41 тона. Вторият етап се изгражда след монтиране на предварително напрегнатите греди и е с височина 1,65 метра.


PERI

Изпълнителят Дрилекс АД се обърна към PERI с високи изисквания за изпълнението на обекта. Необходимо бе кофражно решение, в което едни и същи кофражни платна да бъдат използвани за изпълнение на фундаментите и диафрагмите на моста, а при ригела над колоните не трябва да бъде използвано високо скеле.


PERI

Клиентът избра именно PERI поради предоставеното техническо решение от инженерите на компанията за изпълнение на ригел без скеле. Това беше и едно от основните предизвикателства на екипа, поради неголямото сечение на колоната и съответно ограничените размери на платформите и местата за захващането им.Oкачената конструкция е решена чрез конзолни стойки SB-1 и SB-2. Работната платформа се състои от стоманени ригели тип RCS и SRU и дървени греди VT-20. Скелето е от модулната система PERI UP Flex. На ниво кофраж са използвани главни стоманени ригели SRU120 и второстепенни дървени греди от решетъчен тип GT-24. Обезопасяването е решено чрез парапети и решетки от система PROKIT.


PERI

Приложените системи дават възможност на клиента да извършва много малко кофражни сглобки на обекта, следователно да ускори процеса на изпълнение.


PERI

Една от добавените стойности и част от услугите на ПЕРИ България е подкрепата на обекта по време на изпълнението. И този път PERI супервайзор следи и подпомага работата и правилното приложение на кофражните системи.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *