Подготовката на основата – важна част за постигане на перфектно боядисана повърхност

г. Автор
Браншове: Бои, Грундове
Caparol

Всеки се е сблъсквал със затруднението при отстраняване на тиксото за отсичане, да се отлепи боята или след като тя изсъхне, да се виждат следи от валяци.

Проблемът не е в боята. Всичко е в основата!

Как да подготвите основата и как да сме сигурни, че е здрава и готова за боядисване?

Като за начало трябва да знаем каква е основата и как се обработват различните повърхности. Към всяка една има различни изисквания и е важно да ги спазваме, за да избегнем проблемни ситуации в последствие.

Детайли за видовете основи и начина на обработка може да видите като кликнете на снимката по-долу.

Caparol

След като сте определили вида на основата, запълните дефектите по повърхността със шпакловъчна смес, загладите с шкурка, след което грундирайте.

Внимавайте с изсъхването!

Ако шпакловката изсъхне прекалено бързо има шанс самият материал да стане ронлив. В резултат на което при отстраняване на тиксото за отсичане ще се отлепи основата/боята. Затова препоръчваме да се спазват изискванията за изчакване за изсъхване не само на шпакловката, но и на останалите компоненти – грунд, боя.

Грундирайте!

Грундирайки повърхността вие я обезпрашавате и уеднаквявате попивателната й способност. Грундът не е универсален. Изборът на грунд зависи отново от вида на основата. В зависимост от това дали е силно абсорбираща, дали е стара боя, дали е дървена основа и т.н., се препоръчва използването на различен грунд.

Допълнителна информация за видовете грундове и какъв да изберете според основата може да видите като кликнете на снимката по-долу.

Caparol

Ето няколко съвета за подготовка на основата, за да избегнете нарушаване на целостта на повърхността и да нямате проблеми при отлепяне на тиксото за отсичане:

  • Осигурете достатъчна вентилация в помещението;
  • При обработка на повърхностите стайната температура не трябва да пада под +10 °C (DIN 18181);
  • Трябва да се избягва бързото, внезапно затопляне на помещенията, тъй като в противен случай могат да се появят пукнатини по повърхността;
  • Избягвайте издухването на горещ или топъл въздух директно върху стените, когато работите с гипскартонени и гипсфазерни плоскости;
  • Дългогодишният опит показва, че благоприятният климатичен диапазон за обработка на стените е между 20 и 65% относителна влажност на въздуха и стайна температура над +10 °C.

Детайли за разреждането на боите, дебелината на слоя боя и след колко време една боядисана повърхност е напълно стабилна може да прочетете като кликнете на снимката по-долу.

caparol

Caparol предлага широка гама от интериорни грундове и бои, с които да създадете перфектната повърхност в интериора. Независимо дали искате наситен и тъмен цвят или изцяло бели стени.

Посетете шоурума им в гр. София или се свържете с търговските им представители за детайлна консултация.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *