Покрив Tondach – цялостната система от керемиди и аксесоари

г. Автор
Покрив Tondach

И вие ли смятате, че покривът е просто наредени една до друга керемиди?


Не съвсем! Покривът е всъщност щитът на една сграда и функциите му са много повече от завършването ѝ. Той трябва да е предпазва от дъжд и сняг, бури, градушки и всички атмосферни условия. Всичко това не може да бъде постигнато само с керемиди, а с цялостна система от елементи, които работят заедно.

Прочетете статията и научете от какво се състои покривната система Tondach и как се изгражда – от началото до края.

Започваме с монтиране на надулучната пола

Покривната система Tondach се изгражда върху стандартна дървена обшивка, върху която се монтира надулучна пола. Тя е от алуминий и е оребрена.

Продължаваме с монтиране на подпокривното парадифузно фолио.

Посоката е от стрехата към билото по покривната конструкция.
©-Uwe-Strasser-4
снимка: Uwe-Strasser©

Около комина или други отвори в покрива трябва поне 10 см от фолиото да застъпват нагоре по зида. Залепва се с двойно залепваща се бутилова лента.

Залепваме допълнителна вулканизираща лента за контра-летви

Контра-летвите се залепват с нея преди да бъдат фиксирани към дъсчената обшивка. Така имаме максимално уплътнение на отвора, който винтът е направил.

Монтираме носещите летви

Монтираме първата носеща летва в долния край на ската. Най-горната носеща летва се монтира на разстояние от 2,5 до 4 см от билото в зависимост от наклона на покрива. В зависимост от големината на наклона, се изчислява и монтажа на летвата. В зависимост от дебелината на избрания дървен материал за контра- и носещи летви, двойната скара се намира на около 8-10 см от дъсчената обшивка и така гарантира достатъчно разстояние за движението на въздуха под керемидите и вентилирането от долната им страна.

Монтираме вентилационните елементи за стреха
©-weinerberger1
снимка: Wienerberger©

Тяхното място е в началото на ската, над надулучната пола. Те са пластмасови и са ключови за доброто вентилиране на покрива и гарантират добър приток на въздух.

Следващата стъпка е да осигурим уламата

Тя всъщност е критична зона и тук трябва да се подходи с особено внимание. Алуминиевата ламарина за улами ляга върху дървената скара и се захваща със скоби към дървената конструкция и към вентилационния елемент. Ето как дори при силен дъжд и бури водата няма да прелее извън уламата.

След това монтираме уплътнения за уламата

Те пазят зоната на изрязване около уламата от проникване на прах и листа. Имат различна височина и в зависимост от вида керемида, самозалепваща долна част.
©-Uwe-Strasser-1снимка: Uwe-Strasser©

„Сух монтаж“ на билата и монтаж на билните летви

Така се подпомага движението на въздуха от стряхата към билото. Летводържателите се огъват по дадения размер и се фиксират с винтове.

И накрая редим керемидите

Редят се отдолу нагоре и от дясно наляво по ската на покрива.
В райони с повече ветрове и около морето е добре керемидите на първия ред да се захващат с фиксиращи скоби.

Керемидите при маията също се режат, затова трябва да ги захванем със скоба за рязани керемиди. Тя предотвратява свличането им. Формата ѝ е такава, че гарантира сигурно захващане на различните видове керемиди.

Монтираме и вентилационните керемиди

Това са керемиди, които имат фабрично изработен отвор, през който да топлият въздух излиза от стрехата. Монтират се в горния край на ската, обикновено в предпоследния ред и по точно изчислена схема.

Рязане на керемидите

Понякога долната страна на комина се налага керемидите да бъдат отрязани. Рязаните керемиди се захващат с винтове към носещата летва, тъй като обикновено крачетата, с които стъпват на носещата летва са отрязани.

Оформяме и обшивката около комина

Тя е алуминиева и е плисирана по дължина, за да се позволи висока степен на разтегливост, т.е. плътно обхващане на цялата вълна на керемидите. След оформянето ѝ, върху нея се редят и керемидите. По този начин водата се стича по ската към улука и няма опасност да проникне до дървената скара. Завършваща алуминиева лайсна защитава зоната, където свършва обшивката на комина.
Винербергер© снимка: Wienerberger©
Uwe-Strasser©-3
снимка: Uwe-Strasser©
Сух монтаж на капаците по билата на покрива

Монтираме перфорираната алуминиева вентилационна лента за било.
Нейната основна функция е да защити пространството под капаците от снегонавяване или навлизане на вода, а през многото ѝ отвори въздухът излиза безпроблемно.

Керамичните капаци Tondach се фиксират към билната летва със скоби за капаци. Те също са алуминиеви (по този начин решаваме проблема с ръждата) и обикновено са с цвета на капаците.

За завършването при върха, където се срещат билото и маиите, се монтира тройник, който придава завършен вид на покрива и предпазва от проникване на вода. Закрепваме го с гвоздей със специално уплътнително капаче. Началните капаци също се закрепват с такъв гвоздей, защото са изложени на най-агресивно въздействие на ветрове.

Накрая монтираме снегозадържащи елементи за сигурен покрив и през зимата

Снегозадържащите скоби или снегозадържащите керемиди спомагат разпределението на снега върху цялата покривна конструкция.

Ако подходим системно и изградим покрива си, следвайки горните стъпки, ще можем да се радваме на сигурност и комфорт на обитаване за дълго. В допълнение можем да разчитаме и на 33 годишна-та гаранция на Тондах.

Във видеото по-долу може да се видите демонстрацията с включени обяснения.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *