Предимства на гипсфазера като строителен материал

г. Автор
гипсофазер

Гипсфазерът намира приложение във всеки етап от строителството


В по-голяма или по-малка степен строителството е част от живота на всеки един от нас. Всички ние изграждаме, ремонтираме, строим своя мечтан дом. В този смисъл, дори без професионално да се занимаваме със строителство и ремонти, без да сме архитекти, проектанти или строителни инженери би било добре да бъдем информирани за качеството и възможностите на продуктите, които ще използваме за нашето жилище. Информираното решение винаги е за предпочитане!

Макар че гипскартонът е по-широко разпространен, гипсфазерът несъмнено има някои специфични предимства, които го превръщат в предпочитан продукт в редица случаи.

А какви именно са те? Ще започнем с производството.

Каква е технологията на производство на гипсфазера?

Висококачествен печен гипс и целулозни влакна от избрани видове хартия се смесват в хомогенна маса. От нея се пресоват плочи, в които влакната имат ролята на армировка. За разлика от гипскартона, те не са облепени с картон, но също имат равна и гладка повърхност. Полученият продукт се характеризира с висока плътност и якост, притежава хомогенна структура, армировка, по-здрав е от гипскартона и е негорим.

гипсофазер

Къде гипсфазерът намира приложение?

По-специфичните изискания, които покриват гипсфазерните плоскости, ги превръщат в подходящ продукт за всякаква функционални решения при конструиране на сградите. Гипсфазерът може да бъде приложен навсякъде – в жилищни, промишлени и спортни сгради, училища, болници, хотели и т.н. Причините са много – класните стаи се нуждаят от висока устойчивост на надраскване, стените на спортните зали – от устойчивост на удар, окачването на шкафовете в дома ни изисква механична здравина… Гипсфазерът е отговор на всички тези предизвикателства. Подходящ за облицовки на помещения, в които се случва активно движение, той гарантира изключителна здравина, дълготрайна ефективност и надеждна защита.

Какви са предимствата сухото строителство?

Гипсът, като регулатор на микроклимата, е паропропусклив, pH-неутрален, икономичен, негорим материал, без мирис и вредни съставки. Продуктите, произведени от него, са безвредни за здравето на човека по време на монтаж и експлоатация.

гипсофазер

Области на приложение и видове гипсфазерни плоскости

Преградни стени с Vidiwall и Vidiphonic

Стенните плоскости имат дебелина от 10 до 18 mm, при специфични случаи са възможни 20 и 23 mm. Монтирани върху конструкция от щендерни профили те изграждат стени с дебелини 75, 100, 125 и т.н. mm. В зависимост от конкретните изисквания, на пазара се предлагат плоскости с допълнително импрегниране на повърхността (Vidiwall HI) и по-висока плътност. За оптимални звукоизолационни решения се препоръчва специално създадената плоскост Knauf Vidiphonic.

Фасадни стени с Vidiwall HI/ система за външни стени W333

По-тънки, по-леки и по-бързи за изграждане от зиданите стени. Многослойната оптимизирана структура дава възможност за по-високи изолационни показатели. Конструкцията от стандартни щендерни профили се оразмерява в зависимост от геометричните особености на сградата и климатичните фактори, на които ще бъде подложена. Външните стени с импрегнираната плоскост Vidiwall HI са устойчиви на ветрови натоварвания и земетръс.

• При сгради с дървена конструкция 

Гипсфазерните плоскости са универсален материал за облицовка. Благодарение на тях, диагоналните паянти, които се употребяват за хоризонтално осигуряване, могат да отпаднат. Самите гипсови плоскости поемат натоварвания и участват в конструктивното оразмеряване.

• Сухи подове с подови елементи Vidifloor SOLO и Vidifloor DUO

Представляват подова облицовка от гипсфазерни плоскости, които се поставят върху подова конструкция. Имат малка конструктивна височина и ниско тегло. Не е нужно да се предвижда време за съхнене, за разлика от подовете със замазка. Този вид плаваща настилка има още едно предимство – редуцира ударния шум.

• Подове с интегрирани системи за лъчисто отопление и охлаждане Vidicomfort

Във фрезованите в гипсфазерните елементи канали се полагат тръби за флуид, който гарантира бързо реагиращото отопление/охлаждане. Освен като подови конструкции, системата позволява да се изпълнят и като окачен таван или стенна облицовка.

гипсофазер

Oгнезащита на метални конструкции с Vidifire A1

Един от постиженията в развойната дейност на Кнауф България е плоскост, отличаващата се с клас по реакция на огън А1. Гипсфазерните плоскости се коват една към друга с кламери без да има необходимост от допълнителна конструкция.

Сертификати – референтни обекти

Гипсфазерните плоскости са първият български строителен продукт с екологична продуктова декларация (ЕПД) от Института „Строителство и околна среда“ (Bauen und Umwelt), Берлин, Германия.

Стените от гипсфазер осигуряват отлична топлоизолация, звукоизолация и пожарозащита. Освен това, те гарантират между 2 и 5 % повече използваема площ в сградата поради по-малката им дебелина. Кратките срокове на изпълнение, по-малко тегло на сградата и разнообразни възможности за оформление са сериозни предимствата за инвеститора.

гипсофазер
гипсофазер

Самите плоскости се произвеждат у нас, в завода на Кнауф в град Видин. Вече повече от 25 години там се произвеждат тези екологични продукти с най-високо качество.

гипсофазер

Повече за възможностите на гипсфазера можете да видите в сайта на Кнауф.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *