Проект на първата „е4“ къща в България търси своя инвеститор

г. Автор
първата е4 къща

Много често ни се е случвало да се замечтаем за момент и точно тогава разумът да ни спре и да започне да анализира мечтата ни като ни убеждава с всевъзможни аргументи, колко неразумна е тя, как няма начин да се реализира и дори да стане факт, колко много пречки би имало да я задържим.

Със сигурност това се е случвало неведнъж и с изконната ни мечта за собствен дом, при това не какъв да е а домът на мечтите – сигурен, уютен, просторен и вдъхновяваш, природосъобразен, дълговечен и какъв ли още не. И тъкмо сме се размечтали и ето го и него – с всичка сила разумът се мобилизира, за да изгради най-желязната защита: „Как точно ще стане? Толкова пари трябват! Как точно да стане? А сметките? Колко ли ще струва отоплението? И не само отоплението! Охлаждането струва още повече!“ … и все така.

И наистина, много е вероятно част от тези аргументи да се окажат прави. Веднага се сещаме за онзи труден период от годината, когато сметките за отопление скачат в пъти и само се молим да не надминат психологическата граница, която сме си поставили, че можем да приемем за нормална или поносима. И така всяка година.

А сега си представете обратния вариант, в който не мислите за сметки за ток и отопление, защото просто нямате такива.

Енергийната ефективност отдавна не е модерна, а просто належаща необходимост. Къщата е4 на Винербергер е обвързана пряко със стратегия „Европа 2020“ на ЕС. Както знаем, стратегията трябва да доведе до интелигентен, устойчив и приобщаваш растеж в ЕС. Тя цели да се опази околната среда. Това се постига с 20% по-ниски въглеродни емисии, както и повишаване с 20% на енергийната ефективност на сградите и на дела на възобновяемата енергия.
Ceramic-house-e4
Е, 2020-та година вече никак не е далеч, а Винербергер вече има решение за това. Разработката на концепцията за керамична къща е4 на Винербергер напълно изпълнява изискванията, както и дори ги надминава. Ако построите къщата е4 на Винербергер разходите ви за отопление и климатизация ще намалеят драстично, защото в производството на енергия надвишава изразходването й. Къщата е съчетание на висока енергийна ефективност, рационално използване на природните ресурси, както и достъпни експлоатационни разходи през целия жизнен цикъл на сградата.

Керамичната къща e4 на Wienerberger

Кwinerberger-e4акво стои зад понятието е4? Една от най-важните особености при мечтаната къща е4 е, че можем да живеем според собствените си възгледи по един природосъобразен начин. Живеем здравословен живот близо до природата, а едновременно с това цената е достъпна и инвестицията се изплаща във времето.

Къщата е съставена от трите вече добре познатите стълбове на устойчивото и природосъобразно строителство:

winerberger-e4енергийната ефективност – както при производството на строителните продукти, така и при експлоатацията им;

winerberger-e4икономичното строителство – икономично при първоначалната инвестиция, но най-вече и по време на целия период на обитаване на една сграда;

winerberger-e4екологията – не само при създаването на строителния продукт, но и през целия му жизнен цикъл.

winerberger-e4Но това което я отличава е емоцията – свободата да изградим своя дом без ограничения и без да се съобразяваме с друго освен собствените си желания. Това е добавената стойност, която Винербергер предлага на клиентите си и тя е четвъртото „е“ в тази концепция.
winerberger-e4
Ако трябва да направим един генерален извод за къщата мечта на Винербергер, то първият е, че разходите са по-ниски или дори никакви. Това веднага повишава месечния ви бюджет и ви кара да се чувствате по-спокойни. Но най-важното от строежа на къщата-мечта е4 е високата енергийна ефективност през целия жизнен цикъл на къщата. Благодарение на това запазвате инвестиционната стойност за бъдещите поколения.
winerberger-e4
Вече има редица къща изградени по концепцията е4. Те са едно и двуфамилни къщи, както и многоетажни сгради. Предстои изграждане и в България. А Винербергер търси подходящия инвеститор.
winerberger-e4
Интересното е, че първата в света керамична къща е4 на Винербергер е изградена в град Цветл, който се намира в Северна Австрия. Къщата е със 100% възобновяема енергия и е снабдена с ултрамодерна и високоефективна отоплителна система. Високоефективната слънчева енергия се добива със соларни панели и соларен резервоар за съхранение на топлинната енергия. След двугодишен мониторингов период беше доказано на практика, че този проект работи и енергийният му баланс е положителен. Тъй като керамичните тухли регулират стайната температура по естествен път, няма нужда от сложна климатична система. А инвестицията в подобен проект се изплаща само за няколко години.
Така че ако Ви предстои да строите скоро Вашата къща, имате уникалната възможност да я направите по стандарта за близко до нулевото потребление на енергия „е4“. Кандидатствайте за спечелването проект на къщата „е4“ на Винербергер и изградете къщата на мечтите Ви. А Винербергер ще Ви подкрепи на всеки един етап от строителството.

Анкетните въпроси от този формуляр ще дадат възможност да се избере кандидата, който има готовността и нагласата да построи природосъобразна и икономична къща с почти нулево потребление на енергия и да сподели емоцията по построяването й в публичното пространство. В замяна Винербергер ще предостави проекта на тази къща безплатно и ще осигури цялостен контрол по изпълнението на сградата според всички строителни стандарти. Само одобрените кандидати ще бъдат поканени на интервю.

Повече по темата можете да прочетете тук.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *