Решение на Ви Джи Еф за укрепване на челната част на вълнолома във Варна

г. Автор
Браншове: Габиони, Ландшафт
VGF

Вълноломът във Варна е една от емблемите на морската ни столица. Той е изграден между края на 19-ти и началото на 20-ти век. За съжаление веднага след неготовото построяване той потъва с поне 4 метра.

Следва възстановяване, при което е разширена основата му, изграден е морския фар и е издигнат перпендикулярния на него южен вълнолом. През 2014-та година е направено ново укрепване на първите 100 метра и е изградена преграда от камъни и тетраподи, която трябва да поема големите вълни и да предпазва съоръжението от евентуална ерозия. Така приключва първият етап от предвидената реконструкция на вълнолома.

При изпълнението на втория етап от ремонтно възстановителните мероприятия на вълнолома във Варна, като част от решението за укрепване на челната част на съоръжението са използвани Reno матраци с най-висока степен на антикорозионна защита в комбинация с полипропиленов геотекстил.

VGF VGF

Във връзка със спецификата на изграждане на укрепването на съоръжението е предвидено фабричните матраци с размери 6х2х0.23м да бъдат сглобени и напълнени на сушата. Впоследствие напълнените модули са монтирани „под вода” с помощта на тежка техника и водолазен екип. Благодарение на вида на мрежата и равномерното преразпределяне на натоварването е възможно поемането на деформациите от мрежата при повдигането на напълнените модули и последващ монтаж без да се наруши цялостта им.

VGF

Видът на антикорозионната защита е избран, така че да отговори на екстремните условия на работа на матраците – силно агресивна среда, солена вода в съчетание с променливо вълново течение и температурни амплитуди. Polimac покритието на телта е специално разработено с по-висока устойчивост на абразия и механични повреди, както и на UV въздействие. Благодарение на тези качества проектният еклплоатационен живот на модулите се удъжава над 100 години.

Доставените и положени матраци притежават EPD certificate за липса на въздействие върху околната среда.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *