Съвременни тенденции в проектирането на ОВК – 3D моделиране

г. Автор
BIM-Hoval-0

Какво е BIM и какво да очаквате от 3D проектирането? Защо това е бъдещето на инвестиционното планиране и внедряването на ОВК? Какво е MEP в BIM?

BIM (Building Information Modeling) е мощен инструмент, който помага на инженерите от няколко индустрии да подобрят начина, по който проектират, изграждат и експлоатират сгради и инфраструктури. Благодарение на новия начин на проектиране, BIM решенията Ви помагат да работите по-ефективно във Вашето ОВК проектиране, реновиране на сгради или конструктивни проекти. 3D моделирането включва по-устойчиви практики и с по-малко усилия успява да се сведе до минимум грешки, които биха стрували скъпо. BIM се използва от ОВК, ВиК и Електро специалности, за да се осигури високо ниво на детайлност и лесна координация и съгласуване на проектите.
BIM-Hoval-2
В момента BIM формира бъдещето на строителната среда. Стойността на цифровите данни е ключов компонент в днешно време и най-вече за бъдещите поколения. Всички страни участващи в даден проект от проектиране, планиране, изграждане и поддръжка, са в състояние да работят и да обменнят данни в една и съща проектна среда, което незабавно създава модел на сградата, включващ цялото ОВК оборудване. Този съвместен и бърз начин на работа е визията за бъдещето и част от Industry 4.0.

Какви са предимствата и главните характеристики на BIM?


Информационното моделиране на сградите помага на екипите движещи проекта да го изследват, преди да бъде изграден, за да проверят всички параметри в почти реалистичен 3D модел.

Благодарение на споделения виртуален модел е по-лесно за архитектите, инженерите и строителните специалисти да обсъдят поставянето на отоплителна система на правилното място и тя да бъде свързана с компонентите на MEP. Софтуерът Ви позволява да придобиете реалистични визуализации и да проследите въздействието и начина на работа на съоръжението още на проектно ниво. Виртуалното споделяне на данни от обекта може да спести време, усилия и значително да намали разходите!

Решението за сътрудничество включва 4 основни функции:

Интегриран дизайн

BIM ви дава възможност да оптимизирате процеса на проектиране. С помощта на един единствен модел подобрявате комуникацията и начина на проектиране преди започването на строителна дейност. Интегрираният дизайн премахва грешките при координация и подобрява документацията.

Анализ

Чрез правилния предварителен анализ Вие имате възможността да проведете симулации, с които да откриете и предотвратите грешки. BIM Ви дава възможност да използвате концептуални данни за енергийни анализи и специфични изчисления. Това Ви помага да разберете проекта, преди да бъде построен.

Документация

За постигане на по-добри нива на ефективност, можете да проектирате, моделирате и документирате свързаните със строежа системи в контекста на пълния информационен модел на сградата. Той обхваща архитектурни и структурни компоненти, включително данни от концептуални анализи за извършване на изчисления от специалисти.

Производство

Можете да проектирате модел на MEP системи, включително и ОВК съдържание. Лесно е да конвертирате модели предназначени за проекта в готови за производство модели, готови за инсталция и експлоатация.
Защо трябва да преминем от 2D към 3D?

Защото:

– различните общински и частни клиенти вече изискват 3D, софтуерът Ви позволява да виждате не само 3D, но 2D;
– координирането на документацията и точността се подобряват особено, когато всички проектанти използват 3D;
– това е голямо улеснение, тъй като имате изглед до всяка едно кътче и детайл в проекта на сградата и можете да видите таваните, гредите, тръбите и въздуховодите и всичко останало в пространството;
– висококачествените презентационни графики се превръщат в безплатен страничен продукт, който може да се използва като рекламен материал пред инвеститорите;
– 2D чертежите се генерират от 3D модел и всички планове и разрези са синхронизирани;
– ефективността на проектиране и документиране може да бъде повишена с добавените автоматизирани стъпки. Допълненията могат да помогнат за структурен анализ, както и за оценката на разходие;

ОВК проект и документация в 3D

ultragas-2018_bim
Можете да представяте предварителните мощности за отопление и охлаждане и да използвате приложенията за оразмеряване на въздуховодите и тръбите. 3D моделирането на въздуховодна и тръбна мрежа Ви позволява да създавате ОВК системи с оразмерен реален дебит.

STP или RFA, както и 2D формат ще получите след бърза безплатна регистрация и можете да ги използвате веднага. RFA файловете идват с TXT и XLS файлове, които са важни за промените в параметрите и импортирането им. Нашите 3D файлове са качени с разширени метаданни включващи размери, мощности, ефективност, габарити, изискване за пространство и присъединителни размери за тръбни връзки.

BIM Ви позволява да проектирате сложни въздуховодни и тръбни системи и да покажете модели с механично конструктивно съдържание. Можете да представяте предварителните мощности за отопление и охлаждане и да използвате приложенията за оразмеряване на въздуховодите и тръбите.

Безплатна регистрация и изтегляне на 3D BIM файлове можете да направите тук.

 

Какви са предимствата и главните характеристики на BIM?
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *