Системи NOPHADRAIN® за зелени покриви, паркинг покриви и пешеходни зони

г. Автор
есха зелени покриви

Заедно с добре познатите на българския пазар хидроизолационни продукти и системи с марка ESHA, ЕСХА България ООД предлага ексклузивно и иновативните дренажни системи за изграждане на зелени покриви, паркинг-покриви и пешеходни зони на Nophadrain® – Холандия.

С използването на тези системи се реализират атрактивни архитектурни решения – плоски покриви с атрактивни градини, подземни и многоетажни паркинги със зелени покривни площи, пешеходни алеи и площадки, като същевременно се постигат и по-глобални цели като управление на дъждовните води, редуциране на шума, пестене на енергия, намаляване на парниковия и топлинен ефект, както и цялостно повлияване върху ефекта на глобалното затопляне.

Система екстензивен зелен покрив

есха зелени покриви

При изграждане на система за екстензивен зелен покрив се използва многофункционалният CE маркиран дренажен композит от серията ND 4+1, а в някои случаи, като наклонени покриви или олекотени покривни конструкции – съответно дренажи от сериите ND 100 или ND 200. Височината на цялата система е малка, като започва от 70 мм, а теглото от 100 кг/кв.м. Теглото може да бъде намалено допълнително чрез замяна на почвения слой с панел от минерална вата ND SM50 Substrate panel. Използваната растителност трябва да е от екстензивен тип (седуми, треви, билки и др.), които не изискват големи грижи и разходи за напояване и поддръжка. Препоръчва се използването на готови предварително култивирани вегетативни рогозки с комбинация от няколко растителни вида, подбрани в зависимост от локалните климатични условия.

Nophadrain extensive green roof system

есха зелени покривиРастителни видове: Екстензивна растителност ND Vegetation Mat Sedum/Grass/Herbs;
Почвен слой / субстрат: ND DGS-E Substrate Extensive или заместител на субстрата ND SM-50 Substrate panel;
Филтърен /Дрениращ / Разделителен и защитен слой: ND 4+1 Drainage System;
Коренова бариера: EshaGum Antiroot или ND WSB-50/80 Root barrier 


Система интензивен зелен покрив

есха зелен покрив

Проектирана за интензивна растителност, която изисква голямо количество вода и постоянна поддръжка. В тази система, в зависимост от наклона на основата, се използват многофункционалните CE маркирани дренажни композити ND 4+1 или ND 5+1 с висока якост на натиск (съотв. 700 кРа и 500 кРа), осигуряващи бързо оттичане на излишното количество вода и защита на хидроизолационната мембрана от механично увреждане.

За съхраняване на водата се използва специални водоабсорбиращи панели от хидрофилна минерална вата ND WSM50 Water reservoir panel, които задържат около 40 литра/м2. Когато панелите се напоят от атмосферните води, излишното количество вода се отвежда чрез дренажния композит към водоприемниците, като по този начин растителната среда се предпазва от наводняване. Панелите играят роля и на предварителен филтър, когато вместо гранулиран субстрат за растителна среда се използва пръст(почва). Допълнителни ползи от използването на панелите са намаляване необходимата дебелина на почвения слой, намаляване разходите за поддръжка и напояване, предпазване на отводнителната система от претоварване при проливен дъжд.

Nophadrain intensive green roof system

есха зелени покривиРастителни видове: Интензивна растителност – трева, цветя, храсти, дървета;
Почвен слой / субстрат: ND DGS-I Substrate Intensive;
Воден резервоар: ND WSM-50 Water reservoir panel;
Филтърен /Дрениращ / Разделителен и защитен слой: ND 4+1 / ND 5+1 Drainage System;
Коренова бариера: EshaGum Antiroot или ND WSB-50/80 Root barrier.

Система пешеходна зона

есха зелен покрив

Системата „Пешеходна зона” на Nophadrain® се използва при слабо натоварени пешеходни площадки и алеи. Дренажният композит ND 220 осигурява бързото оттичане на излишната вода при силен дъжд. Гъвкавата настилка (паваж) се поставя върху подложен слой от едър пясък (или ситен чакъл) с дебелина 30-50 мм.

За предпазване на хидроизолационната мембрана от статично и динамично натоварване под дренажния композит се поставя осигуряваща приплъзване мембрана ND TGF20, а при по-голямо натоварване – ND TSF100.

Благодарение на отличния дренажен капацитет на дренажния композит ND 220, системата „Пешеходна зона” предпазва настилката в периоди на замръзване на водата.

Системата може да се комбинира лесно с „Интензивен зелен покрив”.

Nophadrain podium deck  system (load class 1)
есха зелени покриви
Настилка:
Паваж / плочи с дебелина ≥ 40 мм;
Подожен слой:
Пясъчно легло с дебелина 30-50 мм – пясък/ситен чакъл 1/3 мм или 2/5 мм;
Филтърен /Дрениращ / Разделителен и защитен слой:
ND 220 Drainage System;
Слой за разделяне и защита: NDTGF20 Separation and Slip Film;
Коренова бариера: EshaGum Antiroot или ND WSB-50/80 Root barrie.


Система паркинг-покрив

есха зелен покрив

Системите „Паркинг покрив” на Nophadrain® осигуряват изключително лесно и надеждно изграждане на паркинг зони върху покривни конструкции. Те позволяват удобно съчетаване с интензивна растителност, като по този начин се сливат безпроблемно в околната среда и създават нови възможности за оптимално използване на наличното пространство.

Изключително високата якост на натиск на системите Nophadrain Parking Deck ги прави подходящи не само за трафик на леки коли (клас 2 на натоварване), но и за достъп на тежкотоварни и аварийни автомобили (клас 3 на натоварване).

Високите натоварвания тук се абсорбират от осигуряващата приплъзване и защита мембрана ND TSF100 и високоякостните СЕ маркирани дренажни композити ND 620 (900 кРа) и ND 620hd (1100 кPa).

Nophadrain parking deck system (load class 2/3)

eсха зелени покриви

Настилка: Паваж / плочи с дебелина ≥ 80 мм;
Подожен слой: Пясъчно легло с дебелина 30-50 мм – пясък/ситен чакъл 1/3 мм;
Филтърен/Дрениращ /Разделителен и защитен слой: ND 620 / ND 620hd Drainage;
System Слой за приплъзване и защита:
ND TSF100 Separation and Slip Film;
Коренова бариера: EshaGum Antiroot или ND WSB-50/80 Root barrier.


Системите Nophadrain Parking Deck
са преминали успешно продължителни тестове за динамично натоварване в Техническия университет в Мюнхен, Германия.

есха зелен покрив

СЕ-маркираните иновативни дренажни системи Nophadrain® се произвеждат от високоякостен полистирен (HIPS – high impact polystyrene), вместо от масово използвания високоплътен полиетилен (HDPE), който се деформира при продължително натоварване.


есха зелен покривПо този начин се гарантира изключително висока якост на натиск на дренажните композити и се осигурява постоянен дренажен капацитет за дълъг експлоатационен период (50 години).

Допълнително предимство е комбинирането на няколко слоя – защитен (разделителен), дренажен и филтриращ, в един общ дренажен елемент.

Мембраната е на рула, което позволява, както удобно транспортиране, така и бърза и лесна инсталация на три слоя едновременно.Етикети:

Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *