Скатен или плосък покрив – каква е разликата и как да изберем?

г. Автор
Скатен или плосък покрив

С главоломното развитие на строителството се променят, както техниките, така и материалите. Определено с времето те се развиват, в това число и самите сгради и техните съставни части.

България няма единна архитектурна система и изобилства от различни и разнообразни архитектурни решения. В тази връзка ние имаме свободата да проектираме сами своите домове и офиси, с което създаваме цялостния облик на градовете, в които живеем.

Покривите определено са финалният щрих, който оформя облика на сградата и града, като цяло.
Освен визията на сградата, те осигуряват здрав и стабилен завършек, без който всяка една конструкция би била немислима. Изборът за вида на покрива зависи от конфигурацията на сградата, климатичните особености, архитектурното въздействие, наличието на надстройки или излизащи над покрива части на сградата. Много са и моделите за форма, вид покритие и начин на отвеждане на водата на всяка покривна система.

Все пак ако погледнем в дълбочина, генералните решения за покрив са два – скатни или плоски. Наименованието им се определя от наклона на покривните равнини.

  • СКАТНИ ПОКРИВИ– както и самото име на този тип покриви подсказва, те се характеризират с голям наклон, който е вариращ, в зависимост от проекта. По Български държавен стандарт в България скатните покриви са тези, които имат наклон над 7 %. Тук покритията са разнообразни – от традиционните и изпитани във времето керемиди, през гладки или профилирани ламарини, чак до слама и тръстика.
  • ПЛОСКИ ПОКРИВИ– макар и наименованието им да не го подсказва, този тип покриви също имат наклон. Той е съвсем малък и служи за отвеждане на водата в определена посока (към воронките). Обикновено варира от 1 до 7% (0,5 – 4°). Плоските покриви трябва да имат непрекъсната (т. нар. „безшевна“) покривка или да са с абсолютно водоплътни фуги.

Как да изберем между скатен или плосък покрив?

скатен или плосък покрив
снимка – wienerberger.bg

Като цяло изборът се обуславя от проекта на сградата. Разбира се и двата варианта имат своите предимства и недостатъци, с които е редно да се запознаете, преди да направите избор за своя дом.

Традиция срещу съвремие

Скатен или плосък покрив
Скатен покрив – снимка: wienerberger.bg

Климатът в България предопределя конфигурацията на покривите у нас в една категорична посока, макар и  традицията да сочи друго. Назад във времето традиционната архитектура, създадена с местни ресурси и техники, пример с възрожденските къщи, е отличителен пример за традиция срещу съвремие. Стремейки се да отведат валежите извън къщата, майсторите съвсем естествено са предпочитали ясната структура на скатния покрив.

Много от градските силуети са известни с пета фасада, облечена в керемиди. Впечатляващи в своята единност, колоритност и облик са Хърватският курорт Дубровник и островът Св. Стефан, чиито покриви са като картина – еднакви и подредени. Така създадената колаборация е една от съществените черти на средата и облика на града. От друга страна, съвременната архитектура залага на основната тенденция за изчистването на формите. Тя свежда обемите до чисти, ортогонални пространства, най-често увенчани с плосък покрив – определено отличителна черта на модернизма.

Естетика

скатен или плосък покрив
снимка: wienerberger.bg

Скатните покриви от своя страна предлагат богато формообразуване. Те биват двускатни и четирискатни, но могат да бъдат конфигурирани в сложни и различни форми, в зависимост от сградата. Те са част от нейният облик, а цветовете и текстурите го обогатяват допълнително.

Отводняване

Скатен или плосък покрив
Покрив – снимка: wienerberger.bg

Като цяло това е най-важната и съществена функция на всяко покривно пространство. Много е важно климатът и количеството и вида валежи, с които ще се „справя“ той. В зависимост от това се определя и типът отводняване, който най-общо се дели на два вида – външно и вътрешно (съответно за скатни и плоски покриви).

Предимствата на външното отводняване, са че бързо отвежда водата извън очертанията на сградата. Това предотвратява трудните и скъпи ремонти вследствие на течове.

Плоските покриви не са препоръчителни за планински райони и като цяло за места с обилни количества валежи, в това число и сняг, тъй като при тях водите се оттичат бавно, снегът се задържа, топи се на място и може да се получат завирявания.

Ако сградата е с покрив с по-голям наклон на скатния покрив снегът ще се свлича бърза, ще пада директно на земята и няма да има задържане, въпреки, че и тук има риск, който се състои в това, че по-голямото количество вода и снегове, може да увреди казанчетата и улуците по стрехите. За да се избегне това, се предвиждат системи за снегозадържане. Те включват снегозадържащи керемиди, скоби, решетки или комбинация от тях.

Последващо използване на дъждовна вода

Ако скатният покрив е с външни отводнителни системи  те ще позволят лесно насочване и контролиране на оттока. Естествените керамични керемиди не използват химични добавки и по този начин те не повлияват върху качеството на дъждовната вода, която може да бъде използвана отново. От друга страна, при недостатъчна поддръжка плоските покриви образуват завирявания, които могат да създадат много грижи на обитателите.

Поддръжката на покрива

снимка: wienerberger.bg

Наклонените покриви няма нужда от специална и допълнителна поддръжка, тъй като дъждът естествено отмива падналите листа, натрупвания и отпадъци от скатовете. Тук помага и фактът, че отводнителната система на сградата е изцяло открита и лесно контролирана – дали има нужда от почистване, ремонт. 
От друга страна, плоските покриви се нуждаят от непрекъсната поддръжка на отводнителните системи. С внимание трябва да се следи да не се задържат боклуци във водосточното казанче, тъй като това може да доведе до запушване и неприятни течове в сградата впоследствие.

Вентилация

Като естествен строителен материал керамичните керемиди на скатните покриви спомагат за допълнително регулиране на температурата. Благоприятен климат през всички сезони се гарантира от естествената естествената вентилация на пространството между керемидите и дъсчената обшивка на скатния покрив.

Енергоефективност

Скатен или плосък покрив

Сгради със скатен покрив са със 12.5% по-компактни от тези с плосък с еднаква жилищна площ (Източник: TU Wien).

Така по-малка площ има директно съприкосновение с външната среда.
От това разходите за отопление намаляват.

Лесно могат да бъдат монтирани соларни панели и фотоволтаични инсталации в равнините на скатните покриви, без да нарушават цялостното им въздействие.

Използваемост
Благодарение на своята специфичност, пространството под плоските покриви може да бъде използваемо като тераса. В истинска цветна градина, с озеленен покрив и навес, може да се превърне вашето подпокривно пространство.

Скатен или плосък покрив
снимка: wienerberger.bg

Благодарение на своята специфичност, пространството под плоските покриви може да бъде използваемо като тераса. В истинска цветна градина, с озеленен покрив и навес, може да се превърне вашето подпокривно пространство. Не пропускайте обаче, че настилките на използваемите покриви трябва да отговорят на определен набор от условия – като температурни разлики, деформации и пр., което от своя страна може да доведе до механични повреди на хидроизолацията и по този начин целият покрив да бъде компрометиран.

Скатните покриви също могат да допринесат за обособяването на допълнителни обитаеми площи без добавяне на цял етаж. Те могат целогодишно да се ползват – като работно ателие, офис или каквото решите. Единствено трябва да осигурите достъп на светлина.

Първоначалната инвестиция и рентабилност

Скатен или плосък покрив
Скатен покрив – снимка: wienerberger.bg

Като цяло ремонтите на скатните покриви са по-скъпи, но при качествено изпълнение на цялостната система подобни инвестиции се налагат далеч по-рядко от тези на плоските. Ако керемидите са надеждно подредени и фиксирани, целостта на покрива ви е гарантирана. Освен това, те притежават дълготрайна гаранция, с живот над 100 години.

По този начин вашата инвестиция се изплаща във времето и осигурява спокойствие за обитателите на къщата без дълги и скъпи ремонти.

Помислете за вашия покрив, той е много важен и е сериозно бюджетно перо при строежа на

Вашия мечтан дом. Той ви защитава и пази, за да гарантира вашето спокойствие.

Оставяме избора във ваши ръце. Най-важното е да се доверите на качествени материали и изпълнение от доказани професионалисти.

Можете да прочетете още интересни статии и в блога на Wienerberger.bg
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *