Скритата сила на вентилацията на покрива

г. Автор
вентилация на покрив

Случвало ли ви се е да надникнете в подпокривното пространство на една сграда?

Ако сте го направили, докато сте били малки, навярно споменът ви е за нещо мрачно, пълно с вехтории и дори малко страшно. Ако пък сте били по-големи, вероятно сте го посетили с определена задача: ревизия или ремонт. Тогава сте усетили  колко задушно, мръсно и пълно с вредители място може да бъде под един покрив.

Защо?

Може би защото се сещаме за покрива си, само ако той протече. Друга причина за това са и доскорошните остарели привички в строителството на покриви. Дори и в края на миналия век много покривни конструкции са се изпълнявали по същия начин както през 50-те години на миналия век. След това дори и в архитектурното образование се е наблягало повече на решенията за плоски покриви, а скатните са останали на заден план.

Време за промяна – да повишим качеството на живот под покрива

Освен да ни предпазва от дъжд и сняг, вятър и студ, покривът трябва да защитава дома ни и от прегряване през лятото. След като сме избрали подходящия цвят керемиди за покрива си трябва да помислим и над това, че те ще се нагряват от слънчевите лъчи. Те поемат в себе си енергията от слънцето през деня, а нощем я излъчват, предавайки я на покривната конструкция, а от там на въздуха в подпокривното пространство. Получава се нагнетяване на топлия въздух в него, както и в етажът под него. Това може да окаже чувствително негативно влияние върху комфорта на обитаване и най-вече на съня ни, тъй като телата ни се нуждаят от температура в диапазона 16-19 ºС по време на сън. Бихме си помислили, че топлоизолацията и отварянето на прозорците ще ни защитят, но това не е достатъчно. Въздухът в тези помещения е с повишена температура и налягане, а разположените отвори в близост до излъчващата топлина покривна конструкция не могат да осигурят студен въздух, защото в близост до тях той също е по-топъл. Така, отваряйки прозорците виждаме, че въздухът не „помръдва“. За да се избегне този ефект е необходима цялостна система за вентилация на покрива.

вентилация на покрив

Красотата на дървената покривна конструкция зависи и от предпазването й от вредни микроорганизми като мухъл и плесен. | Изображение: pexels.com

Вентилацията на покрива – основен фактор за комфорта вкъщи през всички сезони

Една такава система ще ни помогне да направим дома си приятно място за обитаване не само през лятото, когато се пазим от горещината, но и през зимата, когато изискванията за температурен комфорт са дори по-високи. Недостатъкът на покрива да задържа топлия въздух в топлия сезон би ни се сторил като преимущество през зимните месеци. Без значение дали става въпрос за обитаемо или необитаемо подпокривно пространство обаче, трябва да имаме предвид и скритите опасности, от които трябва да се предпазим. Отделянето на изпарения от обитателите, както и от процеси като готвене и къпане, комбинирано с по-рядкото отваряне на прозорците, довежда до тяхното събиране именно в покрива, поради естественото им движение нагоре.

вентилация на покрив

Изображение: pexels.com

От друга страна, при контактната зона на топлоизолацията и въздуха от вътрешната страна на покрива има опасност от конденз на водни пари заради голямата температурна разлика. Тези два ефекта могат да доведат до скрита, но сериозна опасност – образуването на плесен в топлоизолацията и в конструкцията на покрива. Това неминуемо ще компрометира топлоизолацията, защото увеличава влажността ѝ, което пък влошава нейното функциониране. Плесента в елементите на покривната конструкция съкращава в пъти тяхната дълготрайност. Тя започва от повърхността и при липса на реакция постепенно прониква в структурата на дървените елементи. Не на последно място е и човешкото здраве, което е пряко застрашено от вдишването на тези пори.

Как да постигнем първокачествена покривна вентилация?

Както разбрахме, тя може да ни помогне за преборването на горещината в летните месеци и за предпазване от студа и вредните микроорганизми през зимата. Вентилацията е скритата защита, която увеличава дълготрайността на нашия покрив и качеството на комфорт в нашия дом. За нейното реализиране трябва да подберем цялостна система от семпли, но добре обмислени елементи. Трябва да забравим за простия детайл от ред заковани с пирони дъски върху покривните столици и летви с покритие от керемиди. Това принципно решение може би е било актуално за средата на миналия век, но днес детайлът на скатния покрив е обогатен с множество елементи, които допринасят за неговото функциониране като система.

Покривът е цялостна система

вентилация на покрив

Източник: Винербергер

За действието на покривната вентилационна система трябва да се предвидят аксесоари като елементи за вентилация при стрехата и достатъчно на брой вентилационни керемиди в горната част на скатовете. Те осигуряват правилната циркулация на въздуха под керемидите. За гарантирането на ефективна циркулация е добре да се използват и т.нар. контра-летви, които се поставят под носещите керемидите летви, в перпендикулярна на тях посока и увеличават въздушната междина, играейки ролята на канали за въздуха. Осигуряването на правилното движение на въздуха поддържа сухи и защитени не само дървените елементи на конструкцията под керемидите, но и самите керемиди и намалява риска от щети от замръзване през зимата. През лятото циркулиращият въздух охлажда пространството под керемидите, намалява високите температури там и гарантира дълготрайността на всички елементи на покривната система.

Особено важен елемент в системата на покривното покритие е паропропускливото подпокривно фолио. То дава допълнителна защита, като не допуска проникването на вода отвън, но същевременно разполага с качеството да пропуска парите, генерирани от обитаването на нашия дом. При избора на фолиото трябва да се обърне внимание и на структурата му – при микропорьозните мембрани процесът на освобождаване на парите е чрез конвекция и тогава трябва да се осигури вентилационно пространство под керемидите. Съществуват и монолитни мембрани, при които водните пари се отвеждат посредством дифузия и са подходящи при по-ниски наклони на покрива или недостатъчно голямо вентилационно пространство.  (Повече за паропропускливите подпокривни фолиа прочетете тук.)

вентилация на покрив

Полагане на пародифузна мембрана (парапропускливо фолио) между обшивката и летвите за керемиди. | Източник: Винербергер

 Важна е и защитата на билото на покрива. Носещата летва на билните капаци е подложена на агресивно влияние отвън и отвътре, така че за нейното вентилиране трябва да се предвиди специална перфорирана лента, която да спомогне за преминаване на парите и в най-горната част на покрива.

Всички тези елементи следва да се заложат още при проектирането и изпълнението на всеки покрив и да не се разглеждат като прищявка, която може да бъде подмината с лека ръка. Без тях покривът няма да функционира пълноценно.

вентилация на покрив

Изображение: shutterstock.com

 Скритата защита на покривната вентилация ни предпазва от агресивната горещина, суровия студ и вредните микроорганизми и прави дома ни по-приятно място за живеене. Затова всички тези мерки ще удължат живота на покрива ни с десетилетия, без значение дали изграждаме нов покрив или ремонтираме вече съществуващ, дали неговото подпокривно пространство ще бъде обитаемо или необитаемо. Само така можем да постигнем ефикасна, качествена и устойчива покривна система, която да ни осигури високо качество на живот. Разгледайте всички необходими елементи за вентилация на покрива тук.

Източници на статията:

  • Винербергер (https://wienerberger.bg/)
  • „Архитектурни конструкции“, Атанас Попов, ДИ „Техника“Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *