Украса на покрива – кога и по какъв начин е уместна?

г. Автор
покрива

Днес живота ни предлага множество алтернативи къде и как да построим своя дом.

Съвременните технологии и богатото разнообразие от решения в строителството ни дават възможност да придадем все повече индивидуалност на жилището си, така че максимално да го доближим до личния ни вкус и естетика. Поради това ние все повече се вглеждаме в детайла и декорираме така дома си, че той да придобие свой собствен дух и характер.

покрив

В тази статия професионалистите от Винербергер обсъждат един от основните елементи на нашия дом – покрива. Така наречената „пета фасада“ на сградата не бива да бъде пренебрегвана и не трябва да отстъпва по качество и визия на останалите четири.

Затова се питаме – искаме ли да украсяваме покрива си? Този въпрос едва ли е разглеждан в българската архитектурна теория. Повечето от добре познатите трудове датират от втората половина на ΧΧ-ти век – време, в което орнаментът и декорацията се изключват от практиката, както у нас, така и по света.

За да научим повече за нея, ще обърнем поглед назад в миналото и ще покажем някои традиционни примери.

Европейската архитектурна традиция

покрив

Ярък представител на готическата архитектура и открояваща се със своя покрив е забележителната катедрала „Св. Стефан“ във Виена. Построената през ΧΙΙ век култова сграда, впечатлява не само със стени от каменна дантела, но и с изящни витражи. Неин отличителен знак е покритието от 230 000 разноцветни керемиди, образуващи геометрични мотиви. Други характерни елементи на сградата и готиката въобще са множеството малки и по-големи кули. Въпреки, че са продължения на стенната структура, те визуално се възприемат като част от покрива, тъй като са на неговото ниво.

покрив

Замъкът Шамбор във Франция е другият известен пример.
Наличието на множество прозорци, кули и комини, детайлно орнаментирани и балансиращи масивния характер на етажите отличават неговите покриви. Този ефект се постига от разстоянията между елементите, които ни дават възможност да наблюдаваме небето между тях. Така стръмните покриви не се възприемат просто като „шапка“ на сградата, а й придават допълнителна царственост.

Строителните традиции в Далечния Изток

покрив

Едни от най-интригуващите части на традиционните японски сгради са техните покриви. Замъкът Химеджи в Япония е може би най-известен. Стрехите на неговите покриви са красноречиви, подчертани с множество извивки в краищата и средата. Впечатляващо е как всеки елемент притежава своя скулптурен акцент – билата в краищата си, маите при срещата със стрехата, като последните са декорирани с дантелена дърворезба. Този вид украса може да бъде видяна само върху храмовете и представителните сгради.

Покривите у нас

Климатичните условия у нас са обусловили типичния покрив на българската възрожденска къща – сравнително полегат (обикновено с наклон 1:3), с големи стрехи, които да предпазват дома от прегряване през лятото. Така скатовете остават скрити от човешкия поглед и единствената възможна изява на покрива е в оформянето на стрехите – чрез резбоване на конструктивните ребра или дъсчената обшивка.

В следосвобожденския период у нас влияние оказват западноевропейските архитектурни тенденции и така се появяват множество сгради с детайлно орнаментирани мансардни покриви. Прекрасни примери за това са Ректоратът на Софийския университет и къщата на Сърмаджиев (днешната турска легация). В миналия век и до днес, покривите стават по-семпли.

Как да вземем информирано решение?

Тези исторически примери сякаш показват, че покривната украса е признак за добра естетика. Не бива да приемаме това буквално.

Добрата строителна практика днес все още е скептична към орнаментацията. Причините за това се коренят не само в по-високата стойност на разходите, а и във философията на съвременния дизайн въобще – всеки елемент трябва да има своята функционална и естетическа стойност. Истината е, че декорацията често няма функция, което ни кара да си зададем въпроса дали ни е нужна. В разгледаните по-горе илюстрации орнаментът е бил част от по-голямо цяло. В средновековната архитектура той има функцията на разнообразяващ цветен детайл и завършващ елемент на конструкцията, в ренесансовата се възприема като начин за визуално балансиране на сградата, а в азиатската той подчертава структурата и е отражение на религиозни вярвания. Ако имаме желание просто да апликираме украсата на покрива, то тогава тя не е подходящото решение за нас.

покрив

Могат да бъдат намерени естествено и аргументи в подкрепа на покривната украса. Ако търсим по-традиционна визия за своя дом, то със сигурност има подходящо решение. Така той ще придобие индивидуален характер. В нашето съвремие съществуват различни вярвания, а дълбоко заложена в българската култура е вярата в символи. Ако наистина припознаваме петела като пазител на дома от огън, то тогава той е подходящият елемент за нас.

По-умерено решение е влагането на украсата като част от определена функция. Така например бихме могли да направим покрива си топъл, цветен килим от различни керемиди, който да бъде подходящият завършващ елемент на мечтания дом или да акцентираме неговите стрехи с оригинална обшивка.

Изборът е Ваш. Важно е да бъдем премерени и да проявим добър вкус, доверявайки се и на професионалистите в областта. Така можем да постигнем оптималното решение, което да превърне една сграда истински дом.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *