Уплътняване на фуги и пукнатини в асфалтови и бетонови настилки (I част)

г. Автор
битумни уплътнители

ЕСХА разполага с богата гама уплътнители на фуги, разработени на базата на дългогодишния си опит и изследователска дейност, с цел предлагане на пазара на висококачествени продукти, които да гарантират едновременно, както лесно и бързо, така и надеждно и дълготрайно приложение.

В настоящата публикация ще бъдат представени само някои от тези продукти, приложени в отговорни проекти за уплътняване на фуги и пукнатини в асфалтови и бетонови настилки на летища, пътища, мостове и др.
битумни уплътнители

I част: Битумни уплътнители

EshaSealer №164
Еластомерен битумен мастик

EshaSealer №164 – EAK*
Еластомерен битумен мастик с повишена устойчивост на горива

EshaSealer №164 е еластомерен горещо полагащ се битумен уплътнител /мастик/. Осигурява постоянно еластичен фугиращ продукт с допустимо движение на фугата над 20%.

Приложение

EshaSealer №164 е предназначен за уплътняване на хоризонтални фуги и пукнатини при строителни и ремонтно-възстановителни работи на пътища, настилки, мостове, летища и др., както и за връзка между стар и нов асфалт, асфалт-бетон, асфалт-метал и т.н.

EshaSealer №164 прилепва здраво, както към порьозни, така и към гладки повърхности и остава еластичен в температурни граници от -20 ˚С до +80 ˚С. Не се свива при полагане и е практически издръжлив на стареене.

Състав

EshaSealer №164 е съставен от модифициран битум, синтетични смоли, еластомери (SBS), пластификатори и пълнители.

Начин на полагане

За по-добро прилепване на EshaSealer №164 към основата фугата трябва да бъде грундирана с ЕshaLac 50-S 1-2 часа преди запълване.

Препоръчително е EshaSealer №164 да се втечнява чрез индиректно нагряване в специална машина тип “Кохер”. Когато нагряването се извършва директно чрез открит огън (напр. с газова горелка) металната кофа трябва да се грее, както отдолу (дъното), така и отстрани (стените), при често разбъркване, за по-равномерно разтапяне на битумната смес. Температурата на полагане на EshaSealer №164 е 180°С. Прегряване над 220°С може да доведе до перманентна загуба на еластичните качества на продукта.

Разход

EshaSealer №164 – 336 гр. за 1 линеен метър при фуга с ширина 2 cm и дълбочина 1,4 сm.
ЕshaLac 50-S (грунд) – 0,400 кг/кв.м.

Стандарти и спецификации

Еластомерен горещ битумен мастик EshaSealer №164 съответства на изискванията на EN 14188-1 и на FEDERAL SPECIFICATION SS-S-164

*EshaSealer №164 – EAK

При повишени изисквания за устойчивост на гориво-смазочни материали, например летищни писти, зони за рулиране, площадки за престой, зареждане и ремонт, ЕСХА е разработила и препоръчва използването на горещ битумен уплътнител (мастик) с повишена устойчивост на горива EshaSealer №164 – EAK (Enhanced Anti-Kerosine).

Забележка: По своята същност битумните продукти по принцип не са устойчиви на горива и минерални масла и използването на добавки за повишаване на тази устойчивост всъщност само удължава малко времето, в което задължително трябва да се предприемат мерки за обработка и отстраняване на такива замърсявания от асфалтовата настилка.

В приложената таблица е дадена относителна класификация на устойчивост на горива на различните ЕСХА уплътнители за фуги

битумни уплътнители

(*) Класификация на устойчивост

0 : Не е устойчив (загуба на маса > 5%);
5 : Умерена устойчивост (загуба на маса 2%-5%);
10 : Устойчив (загуба на маса ≤ 2%);

X : Не е подходящ за контакт с посочената повърхност.

Обработка на пукнатини и фуги, както и връзка между стари и нови асфалтови настилки при ремонтно-възстановителни работи на Летище София
битумни уплътнители
битумни уплътнители

Препоръчително е използването на специализирана машина за индиректно нагряване на битума, автоматично поддържане на предварително зададена температура и оборудване за прецизно дозиране.
битумни уплътнители

Уплътняване на фуга при връзка асфалт-бетон – пътни мостове
битумни уплътнители

Уплътняване на фуга при връзка асфалт-метал – трамвайни релси
битумни уплътнители
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *