Уплътняване на фуги и пукнатини в асфалтови и бетонови настилки (II част)

г. Автор
EshaThioseal

ЕСХА разполага с богата гама уплътнители на фуги, разработени на базата на дългогодишния си опит и изследователска дейност, с цел предлагане на пазара на висококачествени продукти, които да гарантират едновременно, както лесно и бързо, така и надеждно и дълготрайно приложение.

В настоящата публикация ще бъдат представени само някои от тези продукти, приложени в отговорни проекти за уплътняване на фуги и пукнатини в асфалтови и бетонови настилки на летища, пътища, мостове и др.

Полимерни уплътнители
EshaThioseal 200-E. Керосиноустойчив полисулфиден уплътнител

EshaThiosealEshaThioseal 200-Е е висококачествен
еластомерен, керосиноустойчив, двукомпонентен (А+В) полисулфиден уплътнител (мастик) за хоризонтални фуги. След полагане и изсъхване осигурява дълготраен еластичен фугиращ продукт с допустимо движение на фугата над 25% при температури до 60 °С.

Приложение:
EshaThioseal 200-Е е проектиран за херметизиране на хоризонтални фуги при всякакви строителни елементи (повърхности) като бетон, метал и др. Може също да се използва за смесени фуги между два различни материала. Демонстрира отлично прилепване към всички обичайно разпространени строителни елементи. Силно препоръчително е неговото приложение за фуги при летища, хангари, паркинги, складове за гориво-смазочни материали, бензиностанции и др.

Състав

EshaThioseal 200-Е е произведен на основата на полисулфидни еластомери (THIOKOLR).
Цвят на компонент А: черен;
Цвят на компонент В: бял;

Начин на полагане

А) Подготовка на фугите:

Фугите трябва да бъдат сухи, почистени от прах, масла или други материи. Използвани преди това материали трябва да бъдат отстранени. Херметичната дълбочината не трябва да бъде по-малка от 0,7 пъти ширина на фугата, и да не е по-малка от 7 mm.

Б) Запълване на фугите

За по-добро прилепване, фугата трябва да бъде грундирана предварително. Грундът EshaPrimer-21 или подобен се полага поне 1 час, но не повече от 4 часа преди фугирането. Грундирайте отново, ако времевия период е изтекъл.
Двата компонента на EshaThioseal 200-Е се смесват в съотношение 1:1 v:v (обемни части) и се разбъркват интензивно с механична бъркалка. След постигане на хомогенност на сместа, разбъркването трябва да продължи още две минути.
Полимеризацията води до образуването на полисулфиден каучуков материал. След изсъхване EshaThioseal 200-Е остава еластичен при температури от -30 °С до +100 °С.

Времевият интервал между смесването и полагането не трябва да надвишава 30 минути.

Втвърдяването започва около час и половина след полагането. Полимеризацията завършва в рамките на 1 ден, в зависимост от температурата и влажността на въздуха. Въпреки това фугираните участъци могат да се използват и подлагат на трафик 3 часа след запълването им.

 

EshaThioseal 200-Е се полага чрез изливане или с пистолет. Полагането не се препоръчва при температура на околната среда под 4 °С. Експлоатационния живот на EshaThioseal 200-Е е най-малко 5 години, при условие, че са спазени всички описани по-горе инструкции и техники на полагане, както и че няма да има вреди от въздействия и условия по-различни от предвидената цел и начин на употреба на продукта.

EshaThioseal 200-Е демонстрира изключителна устойчивост на стареене, озонова и ултравиолетова светлина.

Стандарти и спецификации

EshaThioseal 200-Е отговаря на изискванията на EN 14188-2 и на FEDERAL SPECIFICATION SS-S-164.

В приложената таблица е дадена относителна класификация на устойчивост на горива на различните ЕСХА уплътнители за фуги.

EshaThioseal

(*) Класификация на устойчивост

0 : Не е устойчив (загуба на маса > 5%);
5 : Умерена устойчивост (загуба на маса 2%-5%);
10 : Устойчив (загуба на маса ≤ 2%);
X : Не е подходящ за контакт с посочената повърхност.

Уплътняване на фуги на обект „Изграждане на авиационна площадка и рольожка към нея” – Авиобаза Граф Игнатиево
EshaThioseal
EshaThioseal
EshaThioseal

Повече информация за продуктите предлагани от Есха България.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *