Вече 20 години кондензният газов котел Hoval TopGas топли мистичен исторически замък

г. Автор
hoval

Любопитни исторически факти

Между 1894 и 1896, румънският учен Б. П. Хасду започва строежа на замъка „Юлия Хасду“ в Кампина, Румъния. С вдъхновение изработва първите скици и разказва, че прави това е заради безсмъртния дух на неговото дете. Една символизираща структура, посветена на неговата дъщеря, продължава да бъде популярна и уникалена дестинация и в наши дни.

След голямото заметресение на 4 март 1977г., стените на замъка се напукват и застрашава сградата от срутване. Музеят веднага е затворен и претърпява дълъг период на реставрация.

През 2000г. започва модернизацията на отоплителната система и избора на екологично и ефективно решение.

За отоплението в миналото в замъка са употребявали традиционните керамични печки. Те безспорно са автентични и удивителни произведения на изкуството, но се характеризират с ниско ниво на ефективност, с определен дискомфорт поради неравномерното разпределение на температурата и от относително високия риск от пожар.

Влизането в новото хилядолетие бележи началото и на новото модерно отопление на газ и изборът за замъка е именно кондензния стенен газов котел – TopGas от Hoval. Общата отопляема площ е около 400 кв.м. (включително и мазето), като стаите на приземния етаж са с наистина голяма височина над 5 м.

Защо бе избран стенен газов котел TopGas?

Изборът беше дефиниран от предимствата, които предлага газовият кондензен котел. Благодарение на кондензната технология се осигуряват ниски оперативни разходи, ниска стойност на изхвърляните емисии CO2 , което се дължи на кондензната технология и намаления разход на гориво. Спестяването на пространство също е едно голямо преимущество, тъй като котелът е компактен и идеално приспособим към тесните пространства и коридори на замъка, а промените в конструкцията на сградата са забранени със закон. Степента на автоматизация, като се има предвид, че говорим за 2000г. беше пионерска работа в тази област, а днес тя се превърна в стандарт за качество.

Автоматизацията, която Hoval внедри в замъка е чрез стаен контролер с температурни сензори, които осигуряват правилните условия в музея спрямо външните атмосферните условия. Така бяха изпълнени две основни изисквания: първо – топлинният комфорт, който осигурява и запазването на наследството в музея, а второ – ефективна система с минимални разходи за енергия.

Вече 20 години замъкът използва отоплително решение от Hoval – кондензния стенен котел TopGas. Какво казват за опита си с тази система нейните стопани?

„Това е едно дългогодишно и наистина много ефективно решение! Продължаваме да използваме същото оборудване и сме доволни от него, защото работи много добре и дори осигурява много ниска консумация. Не изхвърля вредни вещества, с които да вреди на околната среда, а това е важно, защото замъкът се намира в прекрасен парк и защитена местност.“

hoval
Котелът TopGas, който вече 20 години безотказно отоплява замъка, превръщайки се в част от историята му.

С новото поколение стенни газови котли TopGas Hoval и днес продължава своята мисия за опазване на околната среда и постигане на минимални разходи за отопление.

Те са впечатляващи с красивия си дизайн, компактни размери и оборудвани с още по-нови, ефективни и интелигентни технологии. Големият им диапазан от мощности от 10 до 120 kW ги прави подходящо решение за различни типове сгради.

hoval

Вижте повече за високоефективните и надеждни котли TopGas от Hoval.

Каква е мистичната история на замъка?

Смъртта на Юлия Хасду (1869-1888) е причина за нарастващия интерес на нещастния ѝ баща към нова област на проучвания – тази на душата и материализирането на идеите в символични форми в архитектурна. Дъщерята на Богдан Хасду е била брилянтно дете. Умира малко преди 19-та си годишнина от белодробна туберкулоза през 1888г., когато е трябвало да премине бакалавърския си изпит по философия в Сорбонския университет. Също като Виктор Юго, Хасду се опитва да комуникира с духа на своята дъщеря по време на спиритуални сесиии чрез медиуми и дори чрез самия себе си. Съобщенията от спиритуализма са запазени и до днес.

Последната сграда се състои от три кули, средната, от които е с купол и играе символичната роля на църква. Каменната врата, върху която е гравиран семейният герб, се върти около ос и представлява главния вход към замъка, който е ограден от два каменни трона, а на всеки трон има женски сфинкс, пазители на входа.

Замъкът е построен в памет на двете Джулии в живота на учения – неговата жена и неговата дъщеря. В кулата от лявата страна на сградата има приемна зала и хол, стените на който са изрисувани с много семейни портрети, заобиколени от лаврови венци.

hoval

Залите на замъка изпълняват различни функции: хол, приемно фоайе, бюро за писане. Освен това, се смяташе, че най-високата кула от Хасду е храма на замъка, защото и до днес там има статуя на Исус, на купула е нарисувано небе със звезди и ангели, а в средата Божието око. Стаята предопределена за спиритуалните срещи е мрачна, а на стените й са нарисувани символи: глава на ангел, триъгълник, пеперуда (вижда се от снимката на оригиналните стенописи), може би има и други символи неоткрити и до днес. В наши дни стенописите в тази стая не са възстановени.

Замъкът Юлия Хасду е дълбоко духовно, мистично място със специален емоционален заряд. Такова сложно и противоречиво място определено поражда легенди.

В първата половина на 20-ти век, трансилвански журналист е имал идеята да събере местни свидетелства и да ги превърне в легенди. Хората разказвали, че по времето на строежа на замъка, всяка нощ са чували звуци от пиано – това бил духът на Юлия, който свирел на пияно и аплодисментите на баща й. И до ден днешен пианото свирело само!… Други пък разказвали как лампата на съседите угасвала, когато започвали спиритуалните сесиии. „Вчера майка ми запали лампата четири пъти” – казвали местни. Също така, има много осбена легенда свързана със замъка Юлия Хасду: „Ако някой мине пред замъка и иска да се закълне, не може. Езикът му се слепва.“

Ако търсите качествено отопление и за Вашия дом, попитайте Hoval и вземете най-добрата оферта за стенни газови кондензни котли TopGas с изключително дълъг живот и висока ефективност.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *