Винербергер – мисията да бъдеш отговорен

г. Автор
производител на тухли

Винербергер е най-големият производител на тухли в света и заема водещи позиции на пазара на керемиди в Европа със своите над 220 завода в 30 държави.

Дейността на Винербергер обхваща всички процеси – от добива на глина, производство, сертифициране на продукцията, до търговията и технически консултации. Чрез висококачествените системи за керамични стени Porotherm доставяме на своите клиенти, ориентирани към бъдещето решения от строителни материали с убедителни качества.

производител на тухли

Основана през 1819 г. във Виена, компанията се търгува на Виенската фондова борса още от 1869 г. През 1986 г. компанията започва своята динамична експанзия, която е фокусирана върху строителните материали. Това превръща Винербергер от местен австрийски производител на тухли в най-големият в света производител на тухли в рамките само на няколко години. Дяловото участие в Тондах (Tondach) успешно допълва решенията за жилищно строителство чрез керамични керемиди и аксесоари за цялостни покривни системи. Придобиването на Земелрок Щайн Унд Дизайн (Semmelrock Stein & Design) разгъва портфолиото на групата Винербергер по отношение на решенията за настилки и ландшафтната архитектура – керамични и бетонни. Придобиването на Пайплайф (Pipelife) – пластмасови тръбни системи, не само бележи стратегически етап в разширяването на основната дейност, но също така и намаляването на зависимостта на групата от силно циклични периоди в новото жилищно строителство. Винербергер се превръща в един от най-големите производители на тръби в Европа с богата продуктова гама от тръбни системи, която включва Пайплайф и Щайнцойг Керамо (Steinzeug Keramo) – керамични тръбопроводи системи.

производител на тухли

Винербергер стъпва на българския пазар в края на 2004 като Винербергер ЕООД и стартира с внос от Унгария и Румъния на керамични блокове с вертикални кухини с марка Porotherm – един изцяло нов, но очакван и търсен от пазара качествен продукт. Първият проект „Реконструкция и модернизация на керамичен завод Луковит” е пуснат в експлоатация в края на 2007 година след близо 10 месеца на строителство. Компанията произвежда продуктите си от естествени суровини, чрез безотпадна и щадяща природата технология. Заводът в Луковит е оборудван с най-модерна техника за редуциране на емисиите на CO2, в това число използване на природен газ като гориво. Инвестицията от 25 млн. евро обхваща комплексна реконструкция и модернизация на завода и оборудването в съответствие с най-новите технически стандарти, внедряване на най-нови технологии за редуциране на енергията за производство, както и подобряване условията на труд и създаване на благоприятна работна атмосфера, отговаряща на изискванията за безопасност на труда и здравните норми в страната.

производител на тухли

Продуктът, с който Винербергер се отличава от стандартно предлаганите в България тухли, е керамичният блок Porotherm. Редицата предимства, които се крият в запазеното ноу-хау, правят този блок уникален. Още на пръв поглед прави впечатление по-големият му формат– един блок Porotherm се равнява на три от познатите ни тухли – тип „тухли четворки“. Това пести време, а от там и пари в процеса на строителството – както за строителя, така и за инвеститора.

Втората лесно забележима разлика с останалите традиционни продукти на пазара  е вертикалната перфорация и многокамерност на блоковете Porotherm. Вертикалната перфорация способства за много високата якост на натиск на блока 10 N/mm2 – най-високата от всички градива на пазара, а многокамерността способства за сигурното закрепване на окачвания в стените и безпроблемното рязане на блоковете. Редуването на въздух и керамика рязко подобрява шумо- и топлоизолационните качества на зида.

производител на тухли

Съществено предимство е изключително високата топлоизолационна способност на зидовете, изградени с Porotherm, които се дължат не само на многокамерността на блока, но и на качествата придобити в етапа на производството, а именно изгарянето на дървесните частици, с които е смесена глината. За сравнение тухлите четворки притежават коефициент на топлопроводност λ=0,52 W/mC, докато блоковете Porotherm имат λ = 0,34÷0,26 W/mC, а най-новият блок от семейството на Porotherm – Porotherm 38 N+F Hi вече има λ = 0,14 W/mС, при което отпада нуждата от допълнителна топлоизолация на стените. Добрата топлоизолация се дължи и на относително ниското обемно тегло на блоковете Porotherm, което допринася за по-малко натоварване на конструкцията, а оттам и спестяване на армировка в стоманобетоновия скелет. Не трябва да пропускаме и изключителната шумоизолационна способност на блоковете Porotherm, които по своите качества могат да се конкурират само от плътните тухли единички, които напоследък почти не се употребяват. За сравнение Porotherm 12 N+F има изолация от въздушен шум 44 dB, с което напълно покрива нормите.

За да предложи максимално улеснение при зидарските работи и за да гарантира качественото им изпълнение, Винербергер разработи цялостни системи решения за стени. Така, освен вече предлаганите висококачествени керамични блокове с вертикални кухини Porotherm, и модулно съвместимите керамични щурцове за премостване на светли отвори, фирмата предлага и необходимите за тези продукти зидарски разтвори – Porotherm TM – топлоизолационен разтвор за еднослойни стени с повишена топлоизолационна способност.

Винербергер не е просто производител на керамични тухли, а на цялостни системни решения за клиентите си, което включва и безплатен сервиз, обучения и консултации по време на проектирането и изпълнението на обектите.

 

Други потребители се интересуват и от магазин за строителни материали
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *