Webertherm Ceramo – професионално решение за сигурна и уникална фасада

г. Автор
фасада Вебер

Керамичните плочи и плочите от естествен камък дават много възможности за дизайнерски решения за крайно покритие. Те осигуряват дълготраен красив вид на фасадата, като едновременно с това изискват минимална поддръжка.

Изпълнението им обаче, е свързано с познания и техническа експертиза, поради голямата отговорност по отношение на безопасността.

фасада Вебер

Затова към технологията на изпълнение трябва да се подходи внимателно, с оглед на следните предизвикателства:

Еластичност

Чести температурни промени, което води до непрекъснат процес на свиване и разширение, както на облицовъчното покритие, така и на материалите, използвани в системата. Освен това топлоизолационният слой възпрепятства преминаването на топлината от слънчевото греене към конструкцията на сградата и цялата топлинна енергия се акумулира в повърхностния слой. Това води до много високи температурни разлики и съответно до разширения/свивания на материалите.

Товароносимост

Всички топлоизолационни материали са с много ниска кохезионна якост (късат се с малко усилие), поради което независимо с колко високоякостно лепило камъкът или керамичната плоча биват залепени върху тях, силата на залепване ще е равна на кохезионната якост на топлоизолационния материал. Затова е необходимо да бъде изградена носимоспособна основа, която може да носи тежестта на каменната или керамична облицовки.

фасада Вебер

webertherm Caramo e топлоизолационна система, позволяваща завършването на фасадата по сигурен начин с керамично или клинкерно покритие, или облицовка с естествен камък с тегло до 45 kg/m². Тя се справя с всички предизвикателства, като едновременно осигурява уникален вид на фасадата.

webertherm Ceramo работи, чрез изграждането на товароносим слой от еластична шпакловка weberguard МW MAX, която се анкерира механично към основата, под изолационния материал. Това гарантира надеждното закрепяне на облицовъчното покритие към основата. Важна е еластичността на шпакловката и лепилото, защото малката дебелина на керамичното покритие, както и обичайните тъмни цветове, водят до бързото му нагряване и охлаждане, което е предпоставка за разширения и свивания.

Основните предизвикателства, с които се справя системата webertherm Ceramo са:

Цената на изпълнение и поддръжка

Ако керамичните фасадни плочи бъдат монтирани посредством методите на сухия монтаж, това би оскъпило прекалено много цената на фасадата. Този факт кара проектантите и строителите да се откажат от това покритие или да изберат ефекти, които само наподобяват клинкерно или каменно покритие. Евентуален ремонт на фасадата, следствие на паднала плоча, изисква сериозна организация, като например наемане на вишка или използване на алпинистки методи. Всичко това налага прилагането на технология на облепяне, която има нужната дълготрайност и елиминира рисковете.

Високото тегло на фасадното керамично покритие

Ако плочите бъдат налепени директно върху топлоизолационния материал, независимо дали той е каменна вата или експандиран полистирол, силата на тежестта, в комбинация с критични метеорологични условия, биха довели до разкъсване на топлоизолацията. Този проблем няма как да бъде избегнат дори и с повишаване класа на лепилото.

webertherm Ceramo предлага различен подход, при който основата е от достатъчно дебела мазилка, която да поеме топлината и съответно също да се разшири. В комбинация със силно еластични продукти, които да поемат линейните разширения, теглото на покритието не оказва влияние върху сигурността на фасадата, дълготрайността и външния и вид.

фасада ВеберСистемата webertherm Ceramo се изпълнява с два армировъчни слоя върху вече залепения изолационен материал. При първия слой шпакловъчният разтвор с weberguard MW MAX се нанася по цялата повърхност на фасадата в минимална дебелина на покритието от 3 mm. В получения още пресен слой се полага армираща мрежа с припокриване на краищата с най-малко 10 сm.

След като основният армировъчен слой е напълно изсъхнал, се изпълнява втори слой армирана шпакловка, като шпакловъчният разтвор се нанася по цялата повърхност на фасадата в минимална дебелина на покритието от 3 mm.

фасада ВеберПрепоръчително е повърхността да не се заглажда. След всеки един от армировъчните слоеве се извършва дюбелиране към основата. Дюбелите преминават през армираната шпакловка като „главите“ им трябва да притиснат шпакловката и да навлязат в основата не по-малко от 45 mm за тухлена стена, мин. 50 mm за газобетон и мин. 40 mm в бетон.

Последният и най-естетичен етап в системата е лепенето на фасадната облицовка. Керамичното покритие се залепя едновременно лесно и сигурно с висококачественото еластично лепило webercol тpac. Продуктът е разработен за полагане по тънкослоен или среднослоен метод върху стени и подове, при вътрешно и външно приложение. Дебелината на слоя може да бъде от 5 до 20 mm. Изключителната здравина на залепване гарантира висока устойчивост на покритието, както в мокри, така и студени помещения и при голямо натоварване. Преди да се пристъпи към лепенето на облицовката трябва да се изчака пълното изсъхване на грунда. Плочите трябва да бъдат почистени от прах и замърсявания преди полагане. Лепят се от долу нагоре по метода на двойното обмазване и се наместват, чрез приплъзване и притискане. Нанася се толкова лепило, колкото плочи могат да се положат в рамките на отвореното време. Минимална дебелина на лепилния слой не трябва да е по-малка от 5 mm.


Фугирането се извършва с weberfug 875, високоеластична, хидрофобна фугираща смес. При този етап трябва да бъде предвидена фуга с минимална широчина 5 mm, за да може да поеме термичните разширения на облицовката. При полагането на плочите е задължително оформянето на дилатационни фуги във височина и по широчина, които се запълват с подходящ еластичен фугоуплътнител като webertec хибриден уплътнител.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *