Wienerberger представя системата Porotherm Profi Dryfix Extra!

г. Автор
Porotherm Profi Dryfix Extra
Porotherm Profi Dryfix Extra - система без мокри процеси

Като строителен материал тухлите постоянно биват усъвършенствани. Какви са предимствата на последната иновация в системата Porotherm Profi Dryfix Extra?

Porotherm Profi Dryfix Extra
Еволюция на тухлите

Когато говорим за тухли си представяме с остарели практики и не много чист процес на работа.

Развитието на тухлите като строителен продукт обаче не спира и те еволюират непрестанно. Нека се спрем на форматите. В края на миналия век под тухла се разбираше тухла единичка или четворка, докато днес тухлите, използвани традиционно в строителството са голямоформатни, с вертикална перфорация и с доста точна геометрия, облекчаващи работата по отношение на време и по отношение на експертиза.

За около двадесет години изчезна необходимостта  от употребата на зидарски разтвор по вертикалната фуга между две съседни тухли, защото сглобката нут-федер (от немски) или така познатите по нашите ширини зъб-глъб гарантира тази надеждна връзка.

Новата система на Wienerberger – Porotherm Profi Dryfix ни дава възможност да си спестим мокрите процеси и трудоемкото подравняване на зидарията.

Отличителното при нея е, че зидарският разтвор отпада като метод на слепване и се заменя от специално разработена полиуретаново лепило (Dryfix Extra), което в комбинация с перфектно калибрирани тухли (тип Profi) осигурява множество предимства, които изцяло ще променят практиките на изграждане на зидани стени.

Нека да разгледаме, кои са тези предимства и как да се възползваме от тях максимално! 

Зидария с висока степен на точност

Продуктите Porotherm са всеизвестни с техните неоспорими предимства. Новото при тухлите Porotherm от серията Profi е, че след изпичане тези блокове преминават допълнителна обработка – прецизно компютърно калибрирано шлайфане на хоризонталните страни, с което те придобиват изключителна точност с толеранси под половин милиметър. Затова този вид тухли наричаме „шлайфани“. По този начин се постига по висока скорост на зидане. Сама по себе си тухлата е толкова гладка, че при прилепване една до друга се постига максимална плътност на зида, а специално разработеното за Винербергер полиуретаново лепило Dryfix Extra осигурява сигурната и здрава връзка между тях.

Porotherm Profi Dryfix Extra
Висока точност на тухлата

Съставът на лепилото Dryfix Extra е направен така, че то да бъде максимално здраво и издръжливо във времето и е специално пригодено за слепването на керамични повърхности. То напълно замества необходимостта от познатите зидарски разтвори и всички свързани с тях неудобства и необходими инструменти. Тествано в независими лаборатории, лепилото Porotherm Dryfix Extra е издържало изпитванията за устойчивост на материала, механична якост, пожароустойчивост и всички здравословни аспекти за безопасност.

Прецизната геометрия на блоковете осигурява равна и гладка повърхност на иззиданата стена, като намалява разхода на необходимия материал за последващата мазилка.

Много висока устойчивост

От особено значение е да бъде осигурена устойчивостта на стената така, че да може да носи сама себе си. Въпреки, че този фактор в нашата страна е подценяван и на тухлените стени се гледа само като ограждаща и преграждаща функция в конструкцията, той не трябва да бъде омаловажаван.

Porotherm Profi Dryfix Extra
Здравина на Porotherm Profi Drifix Extra

Свързващата способност (здравината) на лепилото Dryfix Extra е толкова голяма, че при тестове за механично принудително разрушаване на стена, изпълнена с него, са регистрирани  разрушения по тухлите, но не и при зоните на слепване между тях. Знаейки колко висока якост на натиск имат самите тухли Porotherm (7,5 – 10 N/mm² – много над изискванията за ограждаща зидария), можем съвсем спокойно да заключим, че устойчивостта на стената е осигурена напълно.

Как да осигурим максимално ефективно изграждане на стената? 

По-бързо зидане и лесна обработка

Поради краткото време на достигане на необходимата слепваща якост на полиуретановото лепило Dryfix Extra (около 10 мин.) с тази система се работи много бързо и значително по-лесно в сравнение с традиционно употребяваните системи със стандартен зидарски разтвор. Не е необходимо да се изчаква (особено при по-тънките стени) за да се подсигури необходимата здравина при бързо зидане във височина и не поддаването на разтвора на изградените по-долу редове в стената.

Поради изключително точните размери на Profi тухлите, времето за поставянето на всеки един блок е минимизирано. В действителност след подравняването на първия ред всеки следващ ред е нивелиран. Работата на зидаря е да постави блока точно върху предходния.

Гореописаното е от изключително значение за инвеститорите и строителите, защото времето за изграждане на част зидарии може да бъде намалено до 2 пъти. Особено в период на максимално оптимизирани бюджети, намаленото време за работа би могло да компенсира изоставания в други части на строителството и да спести значителни разходи за неустойки от закъснения. Със системата Porotherm Profi Dryfix строителните компании ще имат възможност да завършат повече обекти на годишна база и така да генерират повече печалба от повечето обем работа извършена за същия период.

Porotherm Profi Dryfix Extra
Готова стена с Porotherm Profi

Интерес от това предимство имат и строителни работници, чиято работа обикновено се заплаща на квадратен метър готов зид. Със системата Porotherm Profi Dryfix Extra се постига по-бързо квадратура и ако за ден са получавали едни нива на надница, сега могат да достигнат минимум два пъти повече дневно.

Практиката, която Винербергер има в други страни, където този продукт наложен, показва много добри резултати и се приема много добре. Веднъж свикнали с по-бързи темпове на работа, строителите разглеждат връщането към стандартните способи със зидарски разтвор като невъзможно и крачка назад.

Времето е ключов и много важен ресурс. Спестяващите време решения с равни или дори по-малки финансови разходи осигуряват голямо конкурентно предимство в съвременното строителство.

Необходимост от много по-малък набор от инструменти

Подемна техника, миксери, лопати, кофи и мистрии… всичко това остава в миналото. Всички тези инструменти и приспособления, необходими да се доставят на обекта и да бъдат разнесени по етажите десетки палета с разтвор, разходите за електроенергия за подемници и кранове, нужната вода за неговата направа, инструменти за бъркане и труда за приготвяне и разнасяне на готовия разтвор и още допълнителен труд за общи работници струват сериозен ресурс на всяка строителна фирма. В изготвянето на бюджета на една сграда те се калкулират по подразбиране и доскоро на никой не му беше хрумвало, че тези разходи могат да изчезнат.

Porotherm Profi Dryfix Extra
Система Porotherm Profi с пистолет и полиуретаново лепило Dryfix Extra

Има едно решение  употребата тухли Porotherm Profi, няколко флакона Dryfix Extra и метален пистолет за полиуретаново лепило с висока резба. Единственият зидарски разтвор, който ни се налага да ползваме е този, с който подвеждаме първия ред или т.н. „легло“. Но както големите майстори казват: „Подхванеш ли първия ред правилно, после нямаш грижи“

По-малък обем е по-икономичен

За да стигнем до това твърдение е вложено много ноу-хау, но като цяло те се свеждат до доста лесни калкулации.

Полиуретановото лепило Porotherm Dryfix Extra се доставя в комплект с тухлите. За един камион с тухли с дебелина 25 см са необходими 26 флакона Dryfix Extra или малко над две кашончета в сравнение с 78 торби сух разтвор, равняващи се на 2,2 палети и с тегло на палет на 1400 кг.

Porotherm Profi Dryfix Extra
Строители обсъждат строеж

Един камион лепило Dryfix Extra може да замени 100 камиона с хоросан! Не е достатъчно убедително?! Зад тези камиони се крият доста разходи. Като за начало тези 100 камиона трябва да бъдат докарани на обекта, разтоварени и „разхвърляни“ по етажите. Всичко това формира разходи за транспорт, разтоварване и складиране. Да не обсъждаме колко излишни изгорели газове ще спестим на природата от толкова транспорт.

И всичко това е само докато доставим зидарския разтвор на обекта. Ако изчислим и олекотяването на постоянния товар, с което би се натоварила конструкцията, ако трябваше да положим всичкия този зидарски разтвор по стените. Средното обемно тегло на 1 кубичен метър зидарски разтвор е 1800 кг или 1400 кг на пале. Описаните ненужни разходи можем да спестим с избора на Porotherm Profi Dryfix.

И ако мащабите на многофамилното строителство като кооперации и смесени сгради ви се струват прекалено големи, за да си представите за какво говорим можем да коментираме построяването на нова еднофамилна къща. За изграждането на една средна семейна къща са необходими 14 000 литра готов зидарски разтвор или цели 17 палета сух разтвор. За същата къща са необходими около 202 флакона (17 кашончета) лепило Porotherm Dryfix Extra. Правилата за транспорт, механизация, разтоварване и складиране са същите, а можем да си ги спестим.

Без обектови отпадъци

При работата със стандартен зидарски разтвор неминуемо се стига и до обектови фири, например останал неизползван зидарски разтвор. Ако в края на деня или при необходимост от прекъсване на работа, ни остане някакво количество разтвор, който вече е забъркан с вода, но не се използва докрай, той трябва да се изхвърли, защото до другия ден вече ще е стегнал и ще бъде неизползваем.

Porotherm Profi Dryfix Extra
Porotherm Profi Dryfix Extra – без обектови отпадъци

Освен, че от това води до немалки загуби за самия материал, това ще ни донесе и допълнителни разходи за депонирането на този отпадък на специално указаните за целта места. Това означава още транспортни разходи, товаро-разтоварни разходи и за самото депониране.

Не на последно място е налице и негативен екологичен отпечатък върху околната среда.

След работата с Dryfix Extra лепилото, просто се почиства пистолета със специален флакон-чистител на ацетонова основа и на следващия ден сме готови да роботим със същата скорост и ефективност. 

Без мокри процеси – по-дълъг сезон и по-бързо нанасяне

При употребата на зидарски разтвор се използва вода за разтварянето на строителната суха смес, т.н. „направна вода“. Дали ще е на торби или в силоз няма значение. В следствие на това си причиняваме редица неудобства, които са свързани със свойството на водата да замръзва при минусови температури. На първо място ограничава времевия сезонен прозорец, в който можем да използваме зидарски разтвор като метод за полагане на зидарии. В студените месеци, минималните температури през нощта могат да паднат под нулата, което води до замръзване на водата в прясно положения разтвор и така се нарушават процесите на набиране на якост във вароциментовия разтвор и не постигане на заложената му якост. Това е и причината всички производители, а и нормите да забраняват да се изпълняват зидарски работи при температури по-ниски от +5оС. А това означава по-кратък сезон за зидане.

Porotherm Profi Dryfix Extra

Някои биха възразили със следните контра аргументи. Първият е, че през зимните месеци обикновено се влиза в затворените вече зони и се продължава с други възможни операции като прокарване на електрически и ВиК инсталации, но от гледна точка на майстор, който се занимава само със зидане това означава, че други бригади ще имат работа, а той ще трябва да почива. Затова за него не е без значение, дали ще може да работи още месец-два месеца или не. Наложено към мащабите на големите строителни фирми, кой би имал против да предаде една или дори две-три готови сгради за година в повече? С лепилото Dryfix Extra зидането може да продължи и през зимата. С него може да се работи при температури до -5°C. Спрямо средните температури, регистрирани на територията на България за последните десетилетия това означава до 2 месеца по-дълъг сезон или на практика непрекъсната строителна година

Не на последно място по значение е и фактът, че не използваме допълнително вода за подготовка на зидарския разтвор, води до по-бързо изсъхване на конструкцията и съответно по-бързо нанасяне за живеене.

Чиста строителна площадка

Макар че в България терминът „чиста площадка“ е все още далеч от стандартите към които се стремим и доскоро беше повече в сферата на пожеланията, знаем, че това вече е норма за строителите, които искат да градят европейски имидж. Добрата новина е, че със системата Profi Dryfix Extra няма да се налага почистване на строителната площадка след края на работния ден. С тази система не се създава отпадък от използването на вароциментовия разтвор, не се изхвърля разтвор и не е нужно да се чисти след майстора. Така освен, че спестяваме пари за труда на този, който би трябвало да почисти, спестяваме и за транспорт и депониране на отпадъците.

Porotherm Profi Dryfix Extra
Чиста строителна площадка

И като говорим за икономия на ресурси, имаме предвид, както директни разходи, така и разход на човешки ресурси и разход на време. 

Оптически красиво и изчистено изпълнение

Зидането със зидарски разтвор изисква майсторска ръка. Зидането изглежда лесно, но е нужен много опит и придобит усет, така че да няма изпонацапани стени, несъразмерни фуги (прекалено тесни или „гладни“, както обичат да казват майсторите или прекалено дебели, които водят до преразход на разтвор). Освен добре отработените движения на ръката на майстора, се иска и набито око, за да се постигне оптималната консистенция на разтвора, за да не пропада при полагане или да не е прекалено твърд, за да се нивелира по-добре всеки следващ ред. Майсторите на това ниво не са много и струват скъпо.

Porotherm Profi Dryfix Extra
Porotherm Profi Dryfix Extra – чиста работа

Зидането с Profi Dryfix Extra не изисква толкова високо специализирана работна ръка и все пак осигурява постигането на красива и чиста зидария.

Модулно съвместими

Стандартното строителство в България предполага изграждането на външните стени с блокове за 25 см дебелина на зида и 12 см за вътрешните преградни стени. Системите Profi Dryfix Extra предлагат модел и от двете дебелини – Porotherm 25 N+F Profi и Porotherm 12 N+F Profi. По-голямата височина на блоковете от 249 мм, заедно с около милиметър лепило, осигуряват модулността от 25 см във височина, което улеснява майсторите при  „срещането“ на два перпендикулярно съседни зида, когато те не „завършват“ при колона, а и така лесно могат да се „водят“ и „превързват“. В допълнение могат да се комбинират и с тухлите от същия Profi тип – Porotherm 38 W.i Plan

Porotherm Profi Dryfix Extra
Porotherm Profi Dryfix Extra – модулна съвместимост

Разгледахме основните предимства, макар че реално са доста повече. Но настоящата аргументация едва ли се нуждае по-детайлни анализи. Става ясно, че тухлите Porotherm Profi означават лесна логистика, бърза и чиста зидария и икономически изгодна система за зидария за всеки сезон.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *