YTONG с нов продуктов каталог за 2017 година

г. Автор

Фокусът е върху устойчивото строителство и контрола на качеството

„КСЕЛА България” публикува каталог на продуктите от автоклавен клетъчен бетон YTONG за 2017 година. Той вече е на разположение на потребителите като печатно издание и в електронна версия. Каталогът предлага: – пълна техническа информация за продуктите; – готови системни решения за вътрешни и външни стени, съответстващи на нормативните изисквания; – правила за проектиране и изпълнение на зидани конструкции с блокове от автоклавен клетъчен бетон YTONG; – характеристики на зидарии – съпротивление на топлопреминаване, индекс на изолация от въздушен шум, класификация по огнеустойчивост и др. – разходни норми и обработени данни за производителността на труда. Обединяваща тема на изданието е устойчивото строителство. За мото са избрани думите на Гру Харлем Брундтланд, първата жена министър-председател на Норвегия, а сега специален пратеник на ООН по измененията на климата: „Устойчивото развитие предполага да бъдат осигурени такива условия за удовлетворяване на основните човешки потребности на днешните поколения, които да не нарушават задоволяването на специфичните потребности и на бъдещите поколения.” Целта на каталога е да стимулира „зелените” подходи в проектирането, строителството и експлоатацията на сгради – използването на екологични и здравословни материали, пестенето на енергия, рециклирането на отпадъците. ytong

Създаден преди повече от 90 години, YTONG напълно се вписва в съвременните критерии за отговорно отношение към природата, човешкото здраве и интересите на обществото. Дължим го на изобретателя с авангардно мислене арх. Йохан Аксел Ериксон от малкия шведски град Иксхулт. Още през 30-те години на 20 век той дава решение на въпроси, от които зависи бъдещето на нашата цивилизация – как техниката и технологията, които осигуряват нашите удобства, да се развиват в хармония с естествената ни природна среда.

По дефиниция, „устойчива” е сграда, която при определена икономическа рентабилност отговаря на следните условия: – осигурява здравословни и безопасни условия на обитаване и хармонично съжителство на хората с природата; – за изграждането ѝ са използвани в минимална степен невъзобновяеми ресурси; – допринася за намаляване на промените в околната среда и запазване на естествените екосистеми. Това определение напълно аргументирано може да се отнесе към YTONG като строителен материал. Той осигурява здравословни и безопасни условия на обитаване в хармония с природата при по-добра икономическа рентабилност от съпоставими алтернативни решения. През целия си жизнен цикъл материалът допринася за намаляване на промените в околната среда и запазване на естествените екосистеми. ytong

Първият метод за измерване на въздействието на сградите върху околната среда е създаден във Великобритания през 1990 г. Днес той е най-широко разпространен и е известен с абревиатурата BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Methodology). В последните двадесет години в много страни се дефинират съвкупности от измерими критерии за устойчиво строителство и въз основа на тях се развиват системи за оценка на сградите в контекста на устойчивото развитие. Някои от тях се прилагат само в държавата, в която са създадени, а други имат международно значение, включително предлагат отделни схеми за различни региони по света. У нас се използват три системи за оценка на съответствието на сградите с критериите за устойчиво развитие, по-често наричани системи за сертификация на устойчиви сгради: BREEAM, LEED (Leadership in Energy and Environmental Design), създадена в САЩ, и DGNB (Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen), създадена в Германия.

ytong

Както в Европа и по света, така и в нашата страна прилагането на YTONG за целите на устойчивото строителство вече е добра практика. Материалът е използван за фасадните и преградните зидарии на значими сертифицирани обекти:

–  Американското посолство в гр. София (LEED); –  Веригата магазини „Декатлон” (LEED); –  „Сердика Офиси” (административните етажи на сградата, в която е разположен мол „Сердика” – над търговската част) в гр. София (DGNB); –  Сграда 15 от Търговски център „Европа” на бул. „Искърско шосе” в гр. София (BREEAM). Това е първият обект, сертифициран по тази система в България. Всички останали сгради в комплекса също са изпълнени с YTONG; –  Сграда 1 от Търговски център „Европа” на бул. „Искърско шосе” в гр. София (BREEAM). Това първият обект, сертифициран по новата система BREEAM 2013 NC. YTONG е един от малкото материали за зидария, предлагани на пазара в България, с декларация за въздействие върху околната среда, изготвена в съответствие с ISO 14025 и EN 15804. Част от нея е представена в продуктовия каталог на YTONG за 2017 година. Печатното издание „Продуктов каталог YTONG 2017” можете да получите безплатно, ако попълните контактната форма в интернет страницата ytong-bg. Необходимо е да посочите точен пощенски адрес и телефон, които да бъдат предоставени на куриерската фирма. В полето „Съобщение” на контактната форма е достатъчно да запишете „YTONG 2017”.

Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *