Защитете основите на сградата с хидроизолационна система от Weber

г. Автор
weber

При хидроизолиране на основите на една сграда има няколко основни етапа, които не трябва да бъдат подценявани. При тяхното изпълнение трябва да се използват качествени материали, като не се допускат компромиси в технологията на полагане или изграждане.

Основите на сградата са в непрекъснат досег с влажността в почвата, а много често и с подпочвени водни маси, затова те трябва да бъдат надеждно защитени, за да се гарантира дълъг живот и комфорт на обитаване в сградата.

Хидроизолацията на основите е един от най-важните фактори за надежната и дълготрайна експлоатация на сградите. Тя осигурява защита от корозионното действие на водата, която прониква във фундамента и стените, оказва влияние върху якостните характеристики на стоманобетона и дълготрайността на конструкцията като цяло.

Просмуквайки се през нехидроизолираните плочи и стени, водата се разпространява и се появява по стените на помещенията. Влагата може да причини изключително големи поражения в помещенията под земната повърхност – подкожушване, изсоляване и отлепване на вътрешните мазилки, поява на плесен и мухъл, щети върху обзавеждането и вещите в помещенията.

Хидроизолационната система защитава не само сградата, но и запазва стойността на инвестицията в нея, а правилното ѝ проектиране и изпълнение е от изключително значение. Изборът на хидроизолационна система зависи от различни фактори като например характеристиките на основата, условията на строителния обект и състоянието на околната среда. Ключов фактор е и вида на почвата, от който зависи водното натоварване, въздействащо върху хидроизолационното покритие.

Хидроизолационните системи с обмазващи продукти Weber осигуряват надеждна, безшевна и безфугова хидроизолация на хоризонтални и вертикални повърхности. Приложими са при всякакъв воден напор като съществено предимство при използване на такива системи е образуването на непрекъсната мембрана със 100% контактна повърхност, както и възможността за машинно полагане.

weberПодготовката на основата е от съществено значение

Основата трябва да бъде в добро състояние, твърда и почистена. Всички големи неравности, отвори и дълбоки наранявания по бетоновите стени или зидариите следва да се запълнят и поправят. Изравнената основа позволява нанасяне на хидроизолационен слой с еднаква дебелина, което е предпоставка за по-бързо и равномерно съхнене на продукта.

Оформяне на холкер

За да се избегне последващо увреждане на хидроизолацията, тя не трябва да бъде подлагана на критични напрежения. Затова, първата стъпка е изграждането на холкер при връзката плоча-стена, който да усили хидроизолацията и да разпредели натоварването от движенията между стена и под на по-голяма площ. Радиусът му не бива да превишава 5 cm. За тази цел се използват водоплътни, еластични и устойчиви продукти.

weberwebertec 933 е водоплътен ремонтен разтвор на циментова основа за направа на холкери под хидроизолация при връзките стена–под.

Грундиране за по-добро сцепление с основата

При употреба на битумни хидроизолации силно абсорбиращите основи се грундират с битумен грунд. Грундирането подобрява сцеплението и фиксира остатъчната прах. Правилното грундиране с продукт, избран за конкретната основа осигурява качествена връзка с хидроизолационния слой.

weber
webertec 901
е битумен грунд (емулсия) без разтворители с високо съдържание на битум. Подходящ е за сухи и влажни основи и е съвместим с цимент и вар.

След разреждане се използва като грунд за битумни хидроизолации.


Полагане на битумна хидроизолация

Мазаните битумни хироизолации могат да бъдат едно и дву-компонентни битумни състави, които се състоят от битумна емулсия и добавки. Нанасянето е лесно дори при обработка на детайли, например около преходни тръби, вътрешни или външни ъгли и връзката стена-под.

Продуктите са подходящи, както за големи, така и за малки площи с множество детайли. Материалите гарантират отлична свързаност с основата и осигуряват пълна защита на конструкцията.

Weber предлага качествени продукти, с които основите на сградата могат да бъдат защитени за дълъг период от време. Такъв продукт е webertec 915 – високоеластична, едно- или двукомпонентна течна битумна хидроизолация за дълготрайно и надеждно хидроизолиране на подземните части на сградите. webertec 915 има отлично сцепление с основата, устойчива е на стареене, вода и всякакви агресивни субстанции, появяващи се в естествените почви.

weberОсновни предимства на битумната хидроизолация webertec 915:

– Напълно контактна с основата, като осигурява безшевно и безфугово покритие;

– Подходяща за всякакви минерални повърхности;

– За сухи и влажни основи;

– Eластична и с висока способност за премостване на пукнатини;

– Подходяща както за вертикални, така и за хоризонтални повърхности;

– Водонепропусклива дори и при наличие на напорни води;

– Може да се полага като едно- или двукомпонентен материал;

– Подходяща, както за ръчно, така и за машинно полагане;

– Щадяща околната среда – без съдържание на разтворители и азбестови влакна.

При хидроизолиране в случай на акумулиращи се, филтрирани и напорни води между двата слоя се влага стъклофибърна мрежа или армиращ слой от нетъкан геотекстил.

Хидроизолиране на фуги и връзки

Много важен елемент за сигурната хидроизолация е третирането на фугите – работни и дилатационни. Студените и конструктивни фуги са неизменна част, разрешаваща движенията в една сграда. Уплътняването на тези фуги означава те да бъдат запечатани перманентно, еластично и дименсиално стабилно. Това ще позволи евентуални движения на конструкцията без те да причинят щети.

След изсъхване на битумната хидроизолация със същия материал може да се залепят и топлоизолационни плочи по стените. Цялата система трябва да се предпази по подходящ начин от обратния насип.

 
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *