Защо няма място за притеснение за предаване на вирус през вентилационната система на HomeVent

г. Автор
HomeVent

Принудителните вентилационни системи с рекуперация осигуряват идеален вътрешен климат – постоянно пресен и свеж въздух, с идеална влажност и без прах и алергени. Това са само три от многото предимства, които комфортна вентилационна система HomeVent® предоставя на обитателите в дома.

Как рекуперационната система на HomeVent® се справя с предотвратяването на предаване на вируси като SARS-CoV-2? Съществува ли риск чрез ротационният топлообменник да се разпространението на коронавируса вътре в сградата?

Категорично Не! Ето три причини, поради които няма нужда да се притеснявате.

Причина 1: Придържайки се към идеалната влажност, ние предотвратяваме инфекциите

Системата HomeVent® има вграден енталпиен ротационен топлообменник, който предава латентна топлина под формата на молекули на водната пара. Това предотвратява прекомерно овлажняване и в същото време рекуперира до 90% влага в подавания въздух в помещенията, което е голямо предимство особено през зимните месеци. По отношение на пандемията от SARS-CoV-2, както СЗО, така и ASHRAE заявиха, че освен редовното проветряване на домовете, поддържането на идеална температура и влажност също e от изключително значение, тъй като това намалява риска от предаване на вируси, както и чувствителността на дихателните пътища към болести. Като идеален диапазон на влажността експертите препоръчват относителната влажност на въздуха да бъде между 40-60%. 

Това гарантирано може да се постигне с вентилационна система HomeVent®, която лесно може да спазва идеалната влажност на въздуха в дома ви.

Научете повече за здравословната влажност. Прочетете статията ни и разберете защо доктори и професори от цял свят призовават към поддържането на влажност в помещенията в диапазон 40- 60 %.

HomeVentПричина 2: Вирусите не могат да се захващат с повърхността на вградения топлообменник

Енталпийният ротационен топлообменник, който се намира в сърцето на HomeVent, е специално модифициран и има пореста повърхност размери на порите, към които могат да се свързват само водни молекули с размер: 2.6 Å (ангстрьом) = 0.26 nm (нанометра). Например, CO2 и други газообразни замърсители образуват по-големи молекули и следователно не могат да се натрупват на повърхността. Вирусите и бактериите също са значително по-големи, например, САРВ-CoV-2 варира между 1000 и 1500 Å ангстрьоми, което означава, че е много по-голям от молекулата на водата. Следователно, вирусите или бактериите не могат да се свържат с повърхността на енталптийния ротационен топлообменник от Hoval. 

Причина 3: Подходящото позициониране на вентилаторите предотвратява замърсяването

Ако в една вентилационна система с рекуперации съществуват пропуски, то подавания въздух може да бъде замърсен от засмуквания. Плътността на системата и липсата на течове зависят не само от вида на топлообменника, но също така и от всички други елементи, както и от вентилаторите и тяхното разположение по отношение на налягането в корпуса на рекупeратора.

HomeVentПравилното позициониране на вентилаторите по отношение на топлообменника може да сведе до минимум или да премахне риска от смесване на въздушните потоци. Течовете често представляват 1-2% от дебита на въздуха, но може да бъдат и повече, ако вентилаторите не са позиционирани правилно.

В системите за комфортна вентилация HomeVent® вентилаторът за подаване на въздух се намира директно на входа за пресен въздух, което означава, че секторът за подаването на въздух е с надналягане. В същото време вентилаторът за засмуквания въздух се намира директно на изхода на рекуператора и благодарение на това се създава подналягане от страната на отработения въздух. 

Този специален дизайн на вентилационните системи HomeVent® гарантира, че въздухът, който се засмуква от помещенията не може да премине към подавания въздух и по този начин не може да се предаде замъсряване и подавания въздух в помещенията винаги е гарантирано чист. 

Безопасност на системата HomeVent е проверена от независими институти

Безопасността на топлообменниците, употребявани във вентилационните системи HomeVent се оценява чрез измервания, извършени от неутрални институти за изпитване съгласно стандарт EN 13141-7. Понастоящем това е единствената отправна точка, чрез която могат обективно да се сравняват различни вентилационни системи за жилищни помещения по отношение на термодинамичната ефективност и риска от предаване на замърсяване от засмуквания към подавания въздух. По-долу може да видите резултатите и стойностите от тестовете за плътност на комфортната вентилационна система HomeVent® с вграден енталптиен ротационен топлообменник, който позволява не само оползотворяване на топлината и хлад, но и влага. 

HomeVent® Comfort FR (201): теч 0% (Lucerne University of Applied Sciences and Arts Cert.N°HP-161656-1)

HomeVent® Comfort FR (251): теч 0% (Lucerne University of Applied Sciences and Arts Cert.N°HP-161656-2)

HomeVent® Comfort FR (301): теч 0% (Lucerne University of Applied Sciences and Arts Cert.N°HP-161656-3)

HomeVent® Comfort FRT (251): теч 0.29% (TÜV SÜD GmbH Cert.N°WRG 508-A)

HomeVent® Comfort FRT (351): теч 0.25% (TÜV SÜD GmbH Cert.N°WRG 508-B)

HomeVent® Comfort FRT (451): теч 0.30% (TÜV SÜD GmbH Cert.N°WRG 508-C Rev.1)

Рискът от разпространение на вируса на SARS-CoV-2 във вентилационни системи с енталпиен ротационен топлообменник  като HomeVent® е изключително нищожен и системите са безопасни по отношение на здравето на хората. 

Ако се интересувате от повече информация за комфортната вентилация с рекуперация HomeVent®, не се колебайте да се свържете съc специалистите на Hoval. Техните експерти ще отговорят на всеки Ваш въпрос или ще Ви предоставят директно оферта или съвет и решение конкретно за вашия проект.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *