Китай ограничава строителството на небостъргачи

г. Автор
Китай

В Китай се намират 10 от 20-те най-високи сгради в света. Но властите там въвеждат нови правила за строителството на бъдещите небостъргачи.

В сила влизат строги правила за новите високи сгради. Всякакви сгради с височина над 500 метра няма да бъдат разрешавани, ще бъде ограничен и строежът на сгради по-високи от 250 метра, а за строеж на сграда по-висока от 100 метра ще има определени правила.

Тези правила ще засегнат най-вече много западни компании, която стоят зад много от най-високите небостъргачи в Китай, като Kohn Pedersen Fox и Skidmore, Owings & Merrill.

Счита се, че новите законодателни промени идват на фона от поредицата архитектурни нестандартни проекти. Още през 2014 г. президентът Си Дзинпин призова архитектите да не се „занимават със странни сгради“, като засегна проблема за свръхбързата урбанизация на Китай.

През 2016 г. правителството дори заяви, че сградите със „странна форма“ вече няма да бъдат разрешени. „Странната архитектура, която не е нито икономична, нито функционална или естетически приятна, ще бъде забранена“, бе посочено в директивата.

Архитектът и изпълнителен директор на Council on Tall Buildings and Urban Habitat Антъни Ууд счита, че това доведе до значителна промяна в Китай. По думите му „нещата бяха извън контрол“, а строителният бум в Китай често се е превръщал в сериозна надпревара между градовете. Новите правила ще поставят край на трескавото строителство, заяви още той.

„Това не означава, че ще има прекратяване на строителството на високи сгради, а просто, че ще бъдат по-добре обмислени“, казва Ууд.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *