Най-големият велопаркинг е в Холандия

г. Автор
велопаркинг

Холандия е известна като страна с чудесна инфраструктура за велосипедисти и затова не е изненада, че тъкмо там вече е открит най-големият в света велопаркинг.

велопаркинг

По официални данни в Холандия живеят около 17 милиона жители, които ползват около 22 милиона велосипеди. Това води до някой логистични проблеми. Поради тази причина на железопътната гара в Утрехт беше открит най-големият в света вело паркинг.

Проектиран е от студио Ector Hoogstad Architecten и може да събере 12 560 колела. А в целия район около гарата в холандския град има общо 22 500 места за оставяне на велосипеди. Създаването му е резултат от солидна реконструкция на пространството под централната жп гара в града. Паркингът е на 3 етажа и включва не само място за съхранение, а и велоалеи, специализирани магазини и сервизи за ремонт.

велопаркинг

Архитектурата на подземната структура е направена така, че влизането с колело да става лесно, а след оставянето на велосипеда човек да може лесно да излезе на повърхността, без да застрашава движещите се на две колела.

велопаркинг

Проектът на стойност 30 млн. евро и е съфинансиран от общината, държавата, железниците и трамвайната инфраструктура. Всички те са свързани пряко или косвено с велосипедния транспорт, който е най-използваният в Холандия. Всеки втори пътник във влак отива до гарата с велосипед или използва това средство като част от пътуването си до работното място.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *