Отпада изискването за задължителни технически паспорти на сградите

г. Автор
технически паспорти

Проектът за изменение на Наредба N 5 от 2006 година предвижда да отпадне изискването собствениците на частни сгради да изготвят технически паспорт на сградите.

От МРРБ са предложили изменения, според които единствено за публичните държавни и общински сгради ще се изисква задължително изготвяне на такъв технически паспорт. При това документите могат да са готови след повече от 10 години – до края на 2032 г.

Собствениците на апартаменти в жилищни блокове, както и всички останали частни притежатели на имоти, изградени след 2007 г. няма да имат подобно задължение. Освен ако не правят ремонт на цялостната сграда, за който се изисква по закон разрешително за строеж или не обновяват само част сградата, но така, че да засягат конструкцията й. Само в тези два случая съкооператорите или собственици на къщи ще трябва да изготвят подобен технически паспорт след извършено обследване.

Предварителните сметки сочеха, че при задължителни технически паспорти, всеки собственик на жилищен или офис имот в сграда, построена след 2007 г. трябваше да плати между 3 и 5 лева на кв.м. за изготвяне на документа. Така собственици на апартаменти с площ 65 кв. м щяха да платят поне 195 лева. Притежателите на домове с площ от 90 квадрата – между 270 лева и 450 лева, а собствениците на апартаменти от 165 кв. м – между 495 и 825 лева. Отделно при липсата на технически чертежи за сградата допълнително щяха да плащат по около 1 лев за кв. м за архитектурно заснемане. Или за най-големите домове цената на техническите паспорти, можеше да достигне почти 1000 лв.Етикети:

Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *