Отпускат до 15 хил. лв. за фотосолари на къщата

50г. Автор
фотаволтаични системи

Домакинствата ще имат възможност да получат пари по Плана за възстановяване и устойчивост за изграждане на фотоволтаични системи за производство на ток за лично потребление, както и за системи за затопляне на вода чрез слънчева светлина.

Това става ясно от писмен отговор на служебния министър на енергетиката Росен Христов на въпрос на депутати от ГЕРБ-СДС.

За изграждане на фотоволтаични системи до 10 kW, които може да бъдат комбинирани със системи за съхранение на енергия, максималният размер на безвъзмездното финансиране на домакинство е запланувано да е в размер до 15 хил. лв.

За изграждане на слънчеви инсталации за битова гореща вода максималният размер на безвъзмездното финансиране на домакинство се предвижда да е в размер до 1960,83 лв.

В Националния план за възстановяване и устойчивост е предвидена “Програма за финансиране на единични мерки за енергия от възобновяеми източници в еднофамилни сгради и многофамилни сгради”. По нея се предвижда финансиране на мерки за използване на енергия от възобновяеми източници от домакинствата, коментира още министър Христов в отговора си.

Определеният общ бюджет по програмата е 240 млн. лв., като от тях 140 млн. лв. е безвъзмездното финансиране с пари от ЕС, а 100 млн. лв. е националното публично и частно съфинансиране.

Възможни крайни получатели по програмата са всички български граждани или чужденци със статут на постоянно пребиваващи в България, обитаващи собствена къща или собствен апартамент в многофамилна сграда. Очаква се процедурата за подбор на предложения за изпълнение на инвестиции от крайни получатели по тази схема да бъде обявена до края на годината.

Министерството на енергетиката е изготвило пакет от документи за процедура чрез подбор на предложения за инвестиции на домакинства в енергия от възобновяеми източници. В тези документи подробно ще бъдат описани условията за кандидатстване и условията за получаване на безвъзмездна финансова помощ, става ясно от отговора на министър Христов.

В тези документи има информация за необходимите документи, начина на кандидатстване, сроковете за подаване на предложенията и за изпълнение на инвестициите. Предстои процедурата за предоставяне на средства да бъде съгласувана с министъра на финансите за съответствие с правилата за предоставяне на държавни помощи. След това документите ще бъдат пуснати за обществено обсъждане.


Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

50 thoughts on “Отпускат до 15 хил. лв. за фотосолари на къщата

 1. Желая да кандидатствам в този проект! Моля, за инфо как да стане това! Благодаря!

  1. Здравейте, Когато се одобри този бюджет по програмата, на сайта на Министерството на енергетиката, ще бъде публикувана
   цялата информация, както и необходимите документи за кандидатстване.
   Ние следим темата в развитие!

 2. Аре бе да не сме вчерашни. Определени хора на които не им трябва ще се облагодетелстват а другите ще го лапат. От къде ще вземат парите , коя е фирамата изпълнител , бъдещите ли поколения изплащат това. А помеждодругото ТЕЦО -вете ще се закриват ли ? Мислете хора стига сте искали само .

  1. За жалост или не в моята работа ежедневно се срещам с фирми изграждащи ФЕЦ-ове, и не само, и мога да ви кажа, че са много повече от колкото си мислите. На скоро фирма занимаваща се със софтуерни разработки е започнала да изгражда ФЕЦ, защото това е модерно в момента и там са парите (не държавни, а на юридически и физически лица). Това е само 1 пример от многото. Изпълнителя ще е всяка една от тези фирми по желание на клиента, стига да може дадената фирма да издаде нужните документи. Съветът ми към кандидатстващите е внимателно да си подберат изпълнителя, за да не пшащат след това за грешките на тези, които нямат представа от „зеления ток“ или от „просто тока дето потича по кабелите“. Това кой ще бъде одобрен вече е друг въпрос. Стискам палци и на самия себе си за тези субсидии.

 3. А дано, ама надали… Ще стане сигурно като с помощите по време на пандемията за фирмите. Кандидатстваш и не дай си боже всичко да ти е наред, да те удобрят, па и пари да вземеш! И е тогава вече те почваха с данъчните проверки… Щото що па баш па ти ще взимаш…

 4. Кой знае какви критерии ще измислят – да си семеен, поне с две-три деца, да имаш голяма къща с подходящо изложение, да си в разцвет на силите (няма да финансират 50 + годишните, щото те са потенциални пенсионери, демек брак), и още кой знае какви явни и тайни критерии – сигурно ще те проверят дали си лоялен и към ЕС и дали не плюеш по него на стената си във фейса…умряла работа! На пръсти и с връзки ще са облагодетелстваните… СлучаЕните като нас няма да ги огрее…

  1. като ти четем глупостите ти точно не си за одобрение….случаЕно неприятен мрънкаклник си ти

 5. Ако не греша ЕС отпуска 58%безвъзмедно финансиране, а нашите го обръщат в 13 %….. Аз ли нещо не разбирам?

 6. В статията пише, че има документи в които ще са описани критериите къде ще можем да ги намерим?

 7. Желая да участвам в програмата Искам повече информация за това къде ще се подават документите и от къде ще ги вземем Въобще въпросът е как ще се процедира

 8. Всички документи бяха готови за построяването на къща за гости от 2014 до 2021 все още чакам и така чак до сега все още не се отвори програмата 6.4. Дано тези да са по сириозни. Успех на търпеливите.

 9. Желая да участвам! Моля повече и по- подробна информация за необходимите документи за кандидатстване, както й сроковете! Благодаря!

 10. Не пишат че се отнася за първите 50 общини,ако не сте в такава забравете.Отделно и ще ви вземат такси и комисионни…

 11. Спестили са че става дума само за първите 50 общини.Ако не сте в такава-забравете.Отделно и пари ще ви искат-по каналния ред,като за проект…

 12. Това ще е супер! От къде трябва да си набавя документите за кандидатстване?

 13. Нещо ми напомня историята за саниране!!!
  Дано този път имат възможност повече домакинства!!!

 14. Тези, които живеем в многофамилни сгради, трябва ли да искаме разрешение 50% +1 от съседите за поставяне на фотоволтаични панели ( за собствени нужди) на покрива на сградата?

 15. Искам да участвам в тази програма, имам страхотна къща с южно изложение в Пернишко

 16. Асансьорите защо не са включени в програмата. Толкова са опасни вече. Няма резервни части за тях. Блока е строен 1985 г.

 17. И аз мисля, че много малка част от желаещите да се включат в тази програма, ще успеят без връзки. Останалите всички ще са връзкари. Кой го е еня за една бедна провинциална даскалица, че има нужда от тази модерна придобивка?!!!

 18. И аз мисля, че много малка част от желаещите да се включат в тази програма, ще успеят без връзки. Останалите всички ще са връзкари. Кой го е еня за една бедна провинциална даскалица, че има нужда от тази модерна придобивка?!!!

 19. Кога и как да получа този пакет от документи за отпущане на безвъзмездна помощ от 15.000лв. за построяване на фотоволтаична централа във двора си.

 20. Най вероятно ще трябва да я изградиш със собствени средства или заем и тогава да те одобрят и да ти възстановят сумата до размера който преценят .

 21. това си е чисто политически трик, използват го за да направят по-привлекателна за гражданите програмата за възстановяване и устойчивост. Според нея, българските политици са поели ангажимент към ЕС да „освободят“ цените на тока за битовите потребители, което означава, че цените на тока ще се определят от стоковата борса в Холандия и ще станат като за бизнеса, около 1 лв. за к W h. Защо цените на тока в целия ЕС трябва да се формират от някаква борса в Холандия за мен е загадка. И много други ангажименти са поели, като затварянето на ЕЦ-овете и още един куп глупости. И този филм със зелената енергия го гледах още преди много години в Германия, много хора полухиха субсидии за волтаични инсталации, държавата изкупуваше тока на много високи цени и използва това като аргумент, за да повиши цените на тока. Така бяха облагодетелствани само малка група хора, които имат собствени имоти и възможност за инсталиране на фотоволтаици, а всички бяха задължени да им изкупуват и плащат скъпия скъпия ток. И след като се изплатиха „инвестициите“ от обществото , смъкнаха изкупните цени на тока, а цените на тока си останаха високи и продължават да растат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *