Софийски цени на жилищата в Пловдив

г. Автор
имоти

Имотният пазар в Пловдив предлага нови качествени апартаменти, което води до сериозно покачване на средните цени.

Жилищата в централните части на Пловдив доближават по цени апартаментите в София, показват данни на експерти в сферата на недвижимите имоти. В центъра на Пловдив имот може да бъде намерен за около 1000 евро за кв. м, каквито са цените и в много от кварталите в столицата.

Ограниченото предлагане на жилища в центъра на Пловдив и увеличаването на доходите на хората през последните години са факторите, които определят новите тенденции на пазара.

Развитието на индустриалните зони около Пловдив води до разкриването на много нови работни места. Това привлича към града хора от съседните области, което пък води до нарастващо търсене на имоти.

През миналата година Пловдив изпревари София по ръст на цените на жилищата, като особено силно беше покачването при новото строителство. Сериозното поскъпване на средните цени на новите апартаменти в Пловдив до голяма степен се дължи на имотите, които излизат на пазара. При завършването на качествени сгради в предпочитани от хората квартали апартаментите се продават на високи цени.

Купувачите стават все по-взискателни не само към предлаганите на пазара жилища, а и към заобикалящата сградата среда и общите части. Наблюдава се и готовност да се плати и по-висока цена, ако имотът отговаря на всичките им изисквания. Излизането на пазара на такива имоти води до покачване на средните цени, на които се реализират сделки.

Друг фактор, който допринася за покачването на средните цени, е все по-честото предлагане на обзаведени жилища. Клиентите плащат повече, ако апартаментът е обзаведен от професионални дизайнери и могат да се нанесат веднага.

За 2020 г. експертите очакват поскъпване на жилищата в Пловдив. Ниските лихви по ипотечните кредити също оказват своето влияние. Желанието на хората да инвестират парите си в нещо сигурно също допринася за ръст на търсенето на имоти.

Повишаването на данъка върху сделките с имоти в Пловдив не се очаква да окаже голямо въздействие върху търсенето на жилища през годината, коментираха брокери. Повечето купувачи на имоти в Пловдив търсят жилища за лично ползване. Според брокери на имоти това е добър сигнал за пазара. Колкото по-голям е делът на хората, които купуват имот за семейството си, а не с цел инвестиция, толкова по стабилен е пазарът и очакванията за цените и търсенето.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *