В Дубай изграждат най-голямата „жива“ лаборатория в света

г. Автор
Дубай лаборатория

Дубай отново е на върха на постиженията, но този път не с най-високия небостъргач или най-дълбокия басейн, а с поредния архитектурен подвиг, насочен към опазването на океана. 

CNN обяви, че най-новият и най-голям проект – Dubai Reefs е свързан с възстановяване на световния океан. При изграждането на лабораторията се предвижда създаването на близо 200 кв. км. изкуствен риф, който ще създаде дом за повече от един милиард корали и 100 милиона мангрови дървета.

Дубайската компания URB, която създава устойчиви градове, обяви своите планове за изграждане на проекта. Нейни предишни проекти включват супер магистрала за колоездене на закрито в Дубай и устойчиви населени места в Египет и Южна Африка.

Изпълнителният директор на URB – Бахараш Багериан споделя: „Здравето на нашите градове е неразривно свързано със здравето на нашите океани. Нуждаем се от предприемачески дух в планирането на крайбрежните градове“.

За най-новият проект в Дубай, URB планира освен изкуствените рифове и плаващи жилищни, хотелиерски и търговски обекти, както и екохижи, които биха превърнали „живата“ лаборатория в туристическа атракция номер едно.

Център на проекта ще бъде морски институт, посветен на океанските изследвания и опазването на крайбрежната среда на Дубай. Той ще има и образователни програми за опазването на морската среда. Освен това обектът ще се захранва от 100% възобновяема енергия, а фермите за морски водорасли и стриди ще произвеждат храна.

Очакванията са проектът да бъде завършен до 2040 г., въпреки предизвикателствата за финансирането му и достъпа за хора с различни доходи.Етикети:

Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *