Възстановяват столичния басейн „Мария Луиза“

г. Автор
stolichen-basein

Внесен е проект за възстановяване на басейна „Мария Луиза“ и предстои неговото обсъждане, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на ремонтните дейности на ул. Резбарска“ в „Подуене“.

Басейнът е неизползваем от поне 15 години.

„Преди години този обект е предоставен в по-големия си процент на частно дружество. И като дадохме ясен знак, че там не може да стане нищо друго освен да се възстанови басейнът, собствениците внесоха проект при главния архитект. И след като той бъде широко обсъден, ще има нужда от инвестиции, които трябва да направи самият собственик“, обясни Фандъкова.

Всъщност още в началото на годината сегашните собственици на комплекса „Парк Мария Луиза“ АД внесоха инвестиционния проект в община „Средец“, отбелязва „Банкер“.

Компанията иска да направи цялостен ремонт на басейна, като премахне трибуните и платформите за скокове, козирките и другите части от конструкцията и след това ги преизгради.

Басейнът попада в защитения от Закона за културното наследство Резерват за градинско и парково изкуство „Борисова градина“. По тази причина проектът трябва да се съгласува и с Националния институт за недвижимо културно наследство. Дали това е направено в последните седем месеца не е ясно.

До 2002 г. басейн „Мария Луиза“ бе собственост на „Софийски имоти“ и се стопанисваше от дружеството „Енджел“ с управител и съсобственик Георги Илиев. През 2003 г. Столичният общински съвет вади басейна и летния театър от активите на „Софийски имоти“ и го апортира в новосъздаденото „Парк Мария Луиза“, в която акционер също е „Енджел“. През 2006 г. в управлението настъпват промени и като акционери влизат дружествата „Карплеон“ ЕООД и „Юромарк асет мениджмънт“. Двете са собственост на регистрираните в САЩ „Карплеон“ ООД и „Юромарк холдинг“. Управител е Николай Проданов, член на съвета на директорите на дружествата на „Волф лизинг“ и ДИТЦ.


Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *