Жилищното строителство е в много добро състояние

г. Автор
жилищно строителство

Жилищното строителство, което представлява  голяма част от целия строителен сектор, е в много добро състояние. Браншът имаше възможност да не бъде ограничаван по време на пандемията. Друг важен фактор е, че интересът към жилищата в големите градове не само че не намаля, но дори се увеличи. Това заяви пред Радио София инж. Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи.

По правило в строителството търсенето е по-голямо от предлагането, като една от основните причини е трудното изваждане на разрешителни за реализиране на проектите. Това определя и повишаването на цените, като дори през тази половин година на епидемия цените са се увеличили с 4%, пообясни инж. Шопов.

Продължават усилията в посока въвеждане на електронно строително разрешение, но все още няма положителен резултат. Това не е просто процедура на дигитализация на документи, а въвеждане на електронен процес, в който всички участници имат онлайн връзка помежду си и разрешителните ще се изваждат много по-бързо. Така ще се увеличи предлагането, разходите ще се намалят и крайният потребител ще получи по-евтин продукт, уточни специалистът.

И в строителството намирането на персонал все още е проблем, добави инж. Шопов:

„За съжаление, след промените кадрите, които бяха създадени от строителните предприятия, вече изчезнаха, те се пенсионираха и вече не са активни. А нови кадри така и не се създадоха в техникуми и обучителни центрове. В момента материали, машини и технологии има всякакви, но много трудно намираме качествена работна ръка и много трудно я задържаме. Има и конкуренцията на Западна Европа, където цените на жилищата са десетки пъти по-високи и инвеститорите могат да плащат повече на работниците”.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *