Защо Hoval UltraSol са едни от най-ефективните соларни панели?

г. Автор
Hoval-UltraSol

Темата за соларните панели за производство на битова гореща вода става все по-актуална, когато времето се затопли. Такъв е и настоящия момент. Не само, че е време да се погрижим за икономичното затопляне на водата, но трябва и да изберем кой е най-подходящия колектор и да проучим какви предимства има той. Важни са и въпросите – каква е точната бройка и как се предпазват от прегравяне?

В статията по-долу ще Ви покажем защо колекторите UltraSol, произвеждани от Hoval, могат да се нарекат едни от най-добрите и ефективни колектори и как те ще отговорят на всички Ваши потребности.

Слънчевите колектори UltraSol се произвеждат във фабриката на Hoval във Вадуц, Лихтенщайн и вече няколко пъти сме Ви запознавали с редица техни качества като това, че са тънки (5 см), леки(39 кг), красиви и ефективни (85.1%).
Hoval-UltraSol
Може би също знаете, че те се доставят комплект с монтажни стойки и хидравлични връзки, подходящи за всякакъв тип монтаж – хоризонтално, вертикално, легнали на покрива или повдигнати на ъгъл, или дори вградени в керемидения покрив.
Hoval-UltraSol
Това, което днес искаме да Ви представим е нещо ново, а именно каква всъщност е тяхната ефективност, да ви запознаем с фактите, посочени в KeyMark сертификата, как да разчитате данните от него и как да сравнявате различните производители. Ще научите повече и за така важната температура на стагнация и как соларите се защитават от прегравяне.

Hoval-UltraSolДа започнем с KeyMark сертификата.

От тук може да изтеглите всеки един сертификат напълно свободно.

На снимките по-долу е сертификата за колектори UltraSol на Ховал.
Hoval-UltraSol
Hoval-UltraSol
На първата страница от сертификата може да видите полезна информация като:

• Габаритни размери – обща площ и полезна площ;
• Приход W/m2 в зависимост от температурната разлика dT;
• Коефициента на ефективност;
• Температурата на стагнация;
• Максималната работна температура;
• Максималното работно налягане.

На втората страница имате резултатите от четири различни града по света и резултатите на колекторите във всеки един от тях при конкретни условия. Така, избирайки един и същи град, който е най-близо като данни до Вашия, Вие може да видите реалните резултати и да сравните различните производители какво биха гарантирали като добив на слънчева енергия от колекторна площ.
В официалния сайт може да проверите всички сертификати на производителни на соларни колектори.

Като направим сравнение на данните виждаме, че Hoval UltraSol при dT 50К има стойност 576 W/m2, докато данните от други сертификати сочат 545 W/m2 , 543 W/m2, 509 W/m2, 438 W/m2, 320 W/m2. Това е разлика от 5%, 23% и дори 45% в полза на ефективността на слънчевите колектори UltraSol.

Какво означава това?

• С такава голяма разлика в ефективността, Вие може да спестите голяма част от инвестицията. Например, ако Ви е необходима система със 100 колектора (средна площ на колектор около 2,4 m2), то Вие може да спестите инвестицията в цели 20 колектора или дори 40 (ако сравнявате с колектори с по-лоша ефективност). Това редуцира освен бройката и тяхната парична стойност като инвестиция, но също и времето и цената за монтаж ще бъде различна, когато колекторите са по-малък брой.
• При залагане на един и същи брой слънчеви колектори, Вие ще добиете 20-40% повече безплатна слънчева енергия от слънцето и това реално води до икономии на сметките за топла вода.

Температура на стагнация

Максималната температура за осигуяване нормална и безопасна работа на системата е 180°C. На снимките по-долу може да видите какво става с гликола при превишаване на тази температура.

Hoval-UltraSolТечността се разделя на вода и гликол, водата започва да се изпарява, а гликолът променя структурата си, образуват се „парцали“ и при охлаждане под 180°С двете съставки не могат да възстановят първоначалната си форма. Течността трябва да бъде подменена.

Температурата на стагнация на слънчеви колектори Hoval UltraSol е 167 °C, докато голяма част от производителите я надвишават и тя по данни от KeyMark сертификата достига над 200°C, дори 220°C.

Поради факта, че слънчевите колектори UltraSol имат ниска температура на стагнация, те нямат нужда от допълнително термосоларно покритие, което да я редуцира.

Структурата на колектора е проектирана така, че те да не надвишават тази температура и да не застрашават системата от прегряване.

Какъв е рискът, ако заложите колектори с висока температура на стагнация?

Много внимателно трябва да изберете броя на колекторите, ако тяхната температура на стагнация е висока. Инсталацията в никакъв случай, не трябва да бъде преоразмерена. Т.е. трябва да има достатъчно количество воден обем (бойлер, буфер, басейн), който да бъде затоплян и да не допуска прегряване на колекторите. В същото време броят на соларите не бива да бъде и много малък, защото така няма да постигнете икономии и използване на голяма част от безплатната слънчева енергия ефективно.

Понякога може да се окаже невъзможно да постигнете и двете едновременно и трябва да се правят компромиси.

Изборът на колектори с ниска температура на стагнация, каквито са Hoval UltraSol, Ви дава сигурност, че не е необходимо да поддържате по-голямо водно количество от необходимото и в същото време заложените като брой колектори ще бъдат достатъчни да постигнете 60-80% от необходимата енергия за затопляне на водата, използвайки безплатната слънчева енергия.

Ако статията Ви е била полезна, споделете я. Ако имате въпроси или коментари, ще се радваме да ги чуем. Може да се свържете с експерт от Hoval в удобно за Вас време или да попитате за най-доброто решение за контретен Ваш проект тук.

Вижте как се произвеждат соларите UltraSol и надникнете в завода ни във Вадуц.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *