Additive Days 2020 събира водещи специалисти в сферата на 3D принтирането

г. Автор
Additive Days 2020
Водещи специалисти в сферата на 3D принтирането се събират в София, за да говорят за приложенията на технологията в медицината, инженерството и строителството

На 20-23 февруари ще се проведе второто издание на балканската конференция за 3D принтиране AdditiveDays, която ще събере в София водещи специaлисти в технологията, за да дискутират бъдещето на технологията и приложението и в ключови индустрии.

Целта на събитието е да покаже на широката публика, че 3D принтирането вече е част от ежедневието ни и има реално приложение в света около нас, както и да представи пред бизнеса ползите от прилагането на технологията в различни процеси с цел оптимизиция.

„Мотото ни тази година е Beyond the hype именно, за да покажем на обществеността, че 3D принтирането вече не е нито от бъдещето, нито е недостъпно или неприложимо за обикновения потребител.“, споделя Боян Пехливанов, основател на B2N, компанията, която стои зад организацията на конференцията.

“Напротив, реално почти всеки от нас се е докосвал по един или друг начин до технологията. Например, по време на последната ви ваканция извън страната. Замисляли ли сте се, че голяма част от частите в самолетите, както метални така и полемерни, са 3D принтирани. Друг итнересен пример е посещението при зъболекаря при нужда от коронки, ортодонтски намеси или поставяне на импланти. В над 70% от случаите някъде по пътя от диагностиката, взимането на отпечатък от пациента и изработката на необходимото решение – то е минало през принтер! И не на последно място, един пример от козметичната индустрия, който ще се стори особено любопитен за дамите – преди няколко месеца модният гигант Chanel пусна на пазара първата спирала с 3D принтирана четка по патентована технология.“

Медицина, строителство, инжинерство, та дори мода и козметика – всяка една от тези индустрии днес има пряк или косвен досег с 3D принтирането, и организаторите са поканили лектори от различни сфери, които да споделят именно различния опит и приложенията на технологията.

„Приложенията в медицината остават едни от най-любопитните за хората. Именно затова сме подготвили няколко панела по темата, които определено ще грабнат интереса както за широката публика, така и за студенти и хора от индустрията.“, споделят още от организаторите.

От една страна, ще бъде представен световния опит и иновацията, в лицето на д-р Ларс Брауърс, който се занимава с приложението на 3D принтиране и виртуална реалност в лекуването на комплексни фрактури. През 2017 г. той отива с кола до Сиера Леоне, екипиран с 3D принтер, за да разработи устойчив начин за създаване на протези. Към днешна дата там функционира лаборатория за 3D принтиране. Как е преминало пътуването му, защо именно Сиера Леоне и какво е бъдещето на 3D принтирането в медицината – това са само част от акцентите в неговата презентация.

Българският пример по темата ще представи д-р Цветан Минчев, Началник отделение по Гръдна хирургия в Токуда, който през 2018 г. присажда 3D принтирано ребро на пациент – операцията е първата такава в света.

Освен към медицината, конференцията Additive Days 2020 ще обърне поглед и към други ключови индустрии, които откриват все повече приложения за 3D технологията – архитектура и инженерство. Особено интересна ще е презентацията на проекта WASP – търговският директор Давиде Нери ще разкаже за визията, която стои зад проекта, а именно т.нар. zero-mile строителство. Това означава строителство на домове с материали, които могат да се намерят на същата територия. Подобен проект изисква машините да бъдат мобилни и с ниска консумация на енергия, понеже на много места по света все още няма достъп до електроенергия. В този смисъл, подобен проект разчита изцяло на възобновяеми източници на енергия.

Не на последно място Additive Days комбинира конферентната част с изложба и уъркшопи, на които всеки ще може да се докосне до технологията. Като част от Additive Days Exhibition ще бъде представено за първи път пред българска аудитория шоуто „А Dark Tour of the Universe”. Авторите представят 3D принтирани модели на различни космически обекти, като целта е хора с нарушено зрение да могат да ги „видят“. Изложбата е със световно признание, за своята иновативност и социална ангажираност, като е номинирана и за Purmundus Challenge (форум, който признава постижения в сферата на 3D принтирането от цял свят).

Тези и още много вълнуващи теми и презентации ще бъдат представени на Additive Days 2020. Следете актуална информация на www.additivedays.com или във Фейсбук.

Регистрацията за конференцията е задължителна и безплатна, така че не пропускайте да се регистрирате още сега.

За Additive days:

Additive Days е международно събитие, организирано от B2N и партньори. Събитието се фокусира върху бързоразвиващия се сектор на 3D принтирането и неговите приложения в разнообразни бизнес сектори. Additive Days цели да създаде среда за срещи на хора от производството, дистрибутори, инженери, дизайнери, архитекти, представители на медицинска индустрия и фенове на технологията от цяла Югоизточна Европа. Конференцията има амбиция да се превърне в традиционно ежегодно мероприятие, хъб за срещи на хора, които се вълнуват от темата на 3D принтирането, място, където да се представят новите тенденции и да се разглеждат най-важните развития, възможности и предизвикателства пред технологията. Събитието включва демонстрации на последните постижения на технологията от прецизно селектирани водещи брандове. В рамките на Additive days, водещ елемент е диалога с публиката и нейното активно участие в панелите – чрез диалог, чрез уъркшопи и изложбена част.

През 2018 се проведе първото издание на Additive Days, което бе посетено от над 400 души, с разнообразен профил – от фенове на технологиите и любители студенти, до представители на бизнеса и мениджъри на високо ниво, инженери и дизайнери, хора от сферата на образованието. Амбицията на Additive Days е да продължи да се развива като форум, отворен за всички, които се вълнуват от 3D технологиите.

За B2N:

Би Ту Ен ООД е водеща компания във вноса и разпространението на 3D технологии в България и на Балканите. Фирмата е официален дистрибутор на Ultimaker, Formlabs, MarkForged, BigRep, Delta WASP, Artec Group, Altair solidThinking и др. висококачествени производители от света на 3D индустрията.

През 2014 г. учредителите създават първият български шоурум и онлайн магазин за 3D оборудване и цялостни решения от света на 3D принтирането, 3D дигитализацията и 3D моделирането.

В момента Би Ту Ен разполага с два представителни шоурума в София и Пловдив и мрежа от локални дилъри в Гърция, Румъния, Сърбия, Хърватска, Словения и Кипър, където могат да се открият най-качествените 3D принтери, скенери, софтуер, консумативи и резервни части.

Фирмата консултира множество предприятия в приложението на 3D оборудването в сферите изкуство, дизайн, прототипиране, инженерен дизайн, образование и развойна дейност. Високотехнологичните решения на Би Ту Ен се имплементират успешно в широк спектър от браншове – от денталната индустрия и медицината, през хранително вкусовата промишленост до автомобилостроенето.

Освен доставките и инсталацията на оборудване, Би Ту Ен предлага разнообразни обучения по моделиране, принтиране и приложение на адитивното производство, свързани с успешното развитие на всяко предприятие с поглед към четвъртата индустриална революция – Industry 4.0.


Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *