Алтернативният конкурс за площад „Света Неделя“ с 22 проекта

г. Автор
площад света неделя
На 30 ноември в 18.00 ч. в Съюза на архитектите ще бъдат съобщени резултатите от конкурса

Съюзът на архитектите инициира алтернативен конкурс за площад „Света Неделя“. До момента са подадени 22 проекта на архитекти от цялата страна.

На 30 ноември в 18.00 ч. в Съюза на архитектите ще бъдат съобщени резултатите от конкурса. Това обявиха на пресконференция в БТА арх. Тодор Булев, председател на Съюза на архитектите и арх. Иван Аврамов, председател на Регионална колегия София-град на Камарата на архитектите.

Той припомни, че през последните десет години е имало няколко опита да се търси решение за площада, включително с конкурс преди 7 години. Сега има обявен конкурс от Столичната община за решаване на пространството, който обаче предостави една много ограничена рамка на участниците, посочи Булев.

Той определи като дискриманицонно допускането за участие в конкурса на общината на седем екипа, от които само един български. Част от критериите бяха свързани с финансовото състояние на участниците, друга с техния по-богат професионален опит, отбеляза Булев. Той и негови колеги са се обединили около становището, че площадът и неговата проблематика са достатъчно сложни, за да се ограничи вземането на решение само до няколко предложения. Затова Съюзът на архитектите инициирахме конкурс, който пожелахме СО да подкрепи, но това не се случи, посочи Булев.

Той посочи, че СО не притежава монопола само тя да организира проектирането на площада. Съюзът си влезе в ролята и постави задачата по-широко, особено за комуникационните решения наоколо, подчерта архитектът. Според него е почти невъзможно и много рисково с един конкурс да се премине през целия път от едно общо градоустройствено решение до архитектурно-строително решение.

Той сподели още, че не съществува яснота относно  археологическите аспекти в проекта. По думите му е разкрит един фрагмент, който опровергава много от съществуващите археологическите хипотези за тази зона. Той е на мнение, че тепърва могат да се очакват изненади и затова не може да се премине към строителство.

Друг много съществен аспект, е че в тази зона се  пресичат много видове транспорт, различни потоци на движение и е нужно има принципно градоустройствено решение. Мнението на голяма част от колегията е, че транспортната обстановка на площада трябва да бъде силно успокоена, каза още Булев.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *