АМ „Хемус“ ще бъде готова до 2030 година

г. Автор
АМ „Хемус“ ще бъде готова до 2030 година

До 2030 г. ще бъдат завършени магистралите “Хемус” и “Рила”, ще бъде даден и старта на магистрала “Черно море”. Това заяви инж. Ясен Йорданов, председател на УС на Агенция “Пътна инфраструктура” по време на конференция, организирана по повод 30 години от създаването на Българска браншова камара “Пътища” (ББКП).

В периода от 2030 г. до 2050 г. се предвижда да бъдат развити и пътищата по направлението Север-Юг.

Трябва да развиваме пътната мрежа, за да ни дава възможност за бързо придвижване и комфорт при пътуването, каза Ясен Йорданов. От думите му стана ясно, че е подготвен проект на Стратегия за развитие на пътната инфраструктура за 2024-2030 г. Стратегическото планиране гарантира, че ресурсите се използват ефективно, каза Ясен Йорданов. За да бъде взето решение кои пътища да бъдат изграждани и ремонтирани се взимат предвид редица показатели като обем на трафика и гъстота на населението. Това приоритизира проектите, които дават най-голяма възвръщаемост, които имат най-голяма полза за обществото, обясни Ясен Йорданов.

Над 20 хил. души работят в пътните фирми, каза инж. Стефан Чайков, председател на Управителния съвет на ББКП. Ако бъдат добавени и фирмите във веригите от доставки, пътните фирми влияят върху живота на 150 хил. души.

Над 95% от строителството, ремонта и поддържането на пътища се извършват от членове на ББКП, каза председателят на камарата Стефан Чайков. Политическите турбуленции през последните три години засегнаха и нашия сектор, продължи Стефан Чайков. Непознаването на спецификите и трудностите на работата ни доведе до негативно отношение в обществото, но ББКП работи това да бъде променено, допълни той. В най-трудните моменти пътната гилдия се обедини както никога досега. Единството ни убеди държавните институции, че Пътната камара е незаобиколим фактор, каза Стефан Чайков.

Според Управителния съвет на ББКП предизвикателството пред бранша е човешкият фактор. Ако не бъдат взети мерки, за да бъде привлекателна работата на пътния строител и не бъдат привлечени младите хора, в бъдеще ще загубим конкурентно предимство, заяви инж. Стефан Чайков.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *