Австралийска компания проектира първата в света сглобяема с въглерод къща

г. Автор
въглерод къща

Въглеродната сграда на австралийската компания ArchiBlox представя ново движение в проектирането на къщите, даващо възможност за уникален, по-екологосъобразен дизайн, който намалява въплътената енергия, която е необходима за изграждането на нов дом и поддържа самостоятелното производство на положителна енергия.

Първата инсталация на новата продуктова линия стартира в началото на годината на градския площад в Мелбърн.

Archi + Carbon Positive Houses залага на намаляване потреблението на електроенергия и устойчив и екологосъобразен начин на живот след завършването им. Технологията позволява внедряването на интелигенти, от ново поколение решения, които намаляват цялостните разходи, както за отопление, така и за охлаждане. Вътрешни студени тръби, плъзгащи ядивни градински стени за ограничаване проникването на слънчева светлина през лятото и зелен покрив за повишена топлоизолация, са част от иновативните методи за намаляване потреблените на енергия. Всички конструкции за с висока херметичност, която поддържа топлината или охлаждането вътре в сградата и „буферната зона“, която разделя температурните условия вън и вътре.

Стратегията за дизайна отличава гъбични стени на градината, които се използват през лятото, за да се намали и филтрира слънчевата радиация, а през зимата те се изтеглят, за да се създадат по-добри термични условия. С кръстосани охладителни тръби се създава естествена вентилация в цялата сграда.

За повишаване на изолацията служи зеленият покрив, който отделя вътрешните и външните площи за контролирана топлинна ефективност. Зеленият покрив е като „бял дроб“ на къщата, улавяйки слънчевата светлина и разпръсквайки я в дома, а през лятото блокира излъчването от влизането на топлина в къщата.

Всички прозорци са с двоен стъклопакет и термично счупени прозорци. Високата енергийна ефективност е допълнена с пълноценно използване на слънчевата светлина и рециклиране на водата.

Оценката, която получава дизайнът на Archi+ Carbon Positive House, е че той ще позволи годишни спестявания на въглеродни емиции от 101 %, като се дава кредит на рейтингова платформа.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *