Българи инвестират в имоти в Дубай и Испания

г. Автор
луксозни имоти

Българи все по-често купуват жилища в Дубай и Испания. Това става ясно от данни на консултантска компания за луксозни имоти.

Обичайно българите предпочитат Гърция, Испания и Лазурния бряг, но в последните месеци се забелязва и нова тенденция – покупки на имоти в Дубай.

Тази дестинация представлява интерес с цените на апартаментите в определени сгради, които са подобни на цените в луксозния сегмент в България. Дубай е най-важният търговски и финансов център на Обединените арабски емирства и на целия Близък Изток и много българи виждат в него добра възможност за инвестиция. Най-често българите купуват в чужбина имоти в ценовия диапазон от 250 хил. до 500 хил. евро. Но по-богатите реализират сделки и за над 1 млн. евро.

Пазарът на луксозни имоти в България и в чужбина се развива отлично, коментират брокери. Осъществяват се сделки на рекордно високи стойности и в рекордно кратък срок. Купувачите търсят все по-просторни и по-многофункционални имоти, както в големите градове, така и в курортите. Търсенето изпреварва предлагането, а причината за това е високата инфлация, която влияе позитивно на имотния пазар. Търсени са всякакъв вид имоти – чисто инвестиционни, градски, ваканционни, по-големи и по-комфортни. Строителните предприемачи се стараят да отговорят на търсенето, като осъществяват нови проекти с доста големи размери.

Нарастват сделки с имоти на вторичния пазар за сметка на тези с жилища “на зелено”, коментират брокери. Но вторичният пазар е доста ограничен откъм налични предложения. През последните месеци доста продавачи оттеглят своите оферти от вторичния пазар, защото считат, че имотите им съхраняват парите добре при високата инфлация.

Едновременно с това много строителни предприемачи спират продажбите в своите обекти на ранен етап на строителството, тъй като им е трудно да прогнозират финалната цена на имотите.

Същевременно търсенето на имоти не намалява въпреки очакванията за покачване на лихвите. От данни на БНБ, става ясно, че голяма част от депозитите се насочват към покупката на имоти. В резултат цените на жилищата нарастват.

Пазарът на луксозни инвестиционни имоти става все по-динамичен, тъй като се повишава търсенето на висок клас имоти под наем. Луксозният имот предоставя определено ниво на изживяване, коментират брокери. За тази цел той трябва да притежава интересна локация, уединение от външния свят, да бъде мултифункционален и да разполага с голяма площ и да отговаря на всички съвременни архитектурни тенденции. Хората, които купуват висок клас имоти, не правят компромис в желанията си и са готови да платят по-висока цена, за да получат точно това, което искат.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *