България заема 25-то място по поскъпване на имотите

г. Автор
имоти

България е на 25-о място в света по годишен ръст на цените на жилищата. Това става ясно от индекс на консултантска компания на пазара на имоти.

Средното поскъпване на жилищата в 55-те страни, включени в индекса, е с 9,2% за година. Това е най-бързото покачване на цените от март 2005 г. насам. Сред причините за това са ниските лихви, недостига при предлагането на имоти и ръста на спестяванията на домакинствата.

Цените на жилищата у нас бележат покачване със 7,5% за година. Турция остава на първа позиция в класацията с годишен ръст на цените от близо 30%. В топ 10 влизат още Нова Зеландия, САЩ, Словакия, Швеция, Люксембург, Австралия, Канада, Нидерландия и Русия. Една трета от страните постигат двуцифрен ръст на цените, като сред тях са Русия и Германия.

“Породеният от пандемията жилищен бум продължава. Това до голяма степен важи за развитите икономики“, каза Кейт Евърет-Алън, ръководител на международните жилищни изследвания в консултантската компания. Средният ръст на цените на жилищата е над два пъти по-висок в развитите икономики в сравнение с развиващите се страни. Испания и Индия са единствените страни в индекса, в които има спад на цените на жилищата съответно с 0,9% и 0,5%.

Засиленото търсене на жилища е мотивирано и от възможността за работата от дома. А покупките на имоти са улеснени от големите натрупани спестявания от мнозина по време на пандемията, когато разходите бяха ограничени заради мерките за овладяване разпространението на коронавируса. “Една недостатъчно оценявана причина за бума на цените е, че предлагането на жилища е много ограничено”, казва икономистът Сид Бхушан.

Наличностите от жилища остават на историческо ниско ниво в САЩ, Канада и Великобритания, а недостигът на строителни материали и работна ръка засягат строителството, “задълбочавайки недостига на жилища”, коментира още той.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *