Баумит подкрепи кампанията SOS Българска роза

г. Автор
Баумит

Баумит взе участие в кампанията “SOS Българска роза”, която се реализира от сдружение „Българска розова долина“.

Целта на организаторите на проекта са си е да съберат 190 000 лева до края на 2021 г., с които да компенсират отрицателната разлика между изкупната цена на маслодайната роза и разходите, които малките семейни бизнеси имат по отглеждането и събирането на цвета. Събраните средства ще компенсират малките земеделски производители (стопани до 30 дка.) от Стрелча, Клисура и Средногорието, които през 2021 г. са регистрирали продажби на розов цвят на цени под себестойността от 2 лева.

БаумитБаумит


Сдружението има желание да подпомогне бранша, за да се запази маслодайната роза и традиционният поминък на малките семейни розопроизводители. С тази кампания то се надява освен да покрият загубите и да дадат надежда на хората за следващата година. Според Владимир Стоянов – председател на управителния съвет на „Българска розова долина“, най-потърпевши от кризата в бранша са розопроизводителите от региона на Стрелча, които първи събират цвета и Клисура, които са от последните розоберачи.

На 24.11.2021 търговският екип на Баумит от регион София засадиха първокачествени стръкове маслодайна Роза Дамасцена в Долината на дарителите край с. Буново. Екипът на Баумит беше напътстван от Вера Червенкова и Спас Шутов. Те научиха, че най-добрият сезон за засаждане на рози е през ноември, когато розите заспят. А за производството на 1 кг розово масло са необходими около 3 тона цвят. Един цвят от Роза Дамасцена тежи около 70 грама. Г-н Стоянов сподели, че българите са първите, които откриват как да дестилират розово масло, а известността си българската маслодайната роза дължи на качеството си. Според него „Производството на маслодайна роза е не просто един от изконните български земеделски браншове, той е част от позитивната представа на света за България и част от нейния бранд“.

Баумит

От сдружението очакват, че с подкрепата на Министерство на икономиката и Българска банка за развитие е възможно розопроизводството в България да продължи да се развива и да върне славата на Българската роза. Поради тази причина е нужно да се подпомогне поминъка на малките розопроизводители и берачите от Карловската и Казанлъшката долина, да се осигурят средства за подпомагане на кампанията през 2022 г. и да се подобри качеството.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *