Четка или валяк – с какво да боядисаме?

г. Автор
четка и валяк

Предстои Ви да боядисате, но искате да го направите сами. Знаете ли какви инструменти да използвате, за да получите перфектна повърхност?

Днес се предлага широка гама валяци и четки за боядисване. Но всеки вид има своето специфично приложение. Важно е да избирате качествени инструменти. Покритието на ролката и здравината на дръжката са важни за добрия краен резултат.

След като сте подготвили повърхността за боядисване сте готови за нанасяне на боята.

Кой валяк за какво е подходящ?

В зависимост от повърхността, която ще боядисвате валяците биват два вида: фасадни (подсилени) и интериорни (по-малки като размер). Размерът на валяка зависи от повърхностите, които ще обработвате (гладка или груба повърхност) и вида на материала (боя, лак, масло), който ще използвате.

четка и валяк

Ако боядисвате големи повърхности, се препоръчва използването на по-широк валяк, за да спестите време. Равномерното покритие на повърхността зависи от вида на ролката и дължината на косъма.

С полиестерен валяк обработвате всички лакове и бои на водна основа. Късият косъм има много добра абсорбация и разпределя боята. С валяк до 5mm косъм (мохер или велур) може да лакирате и паркет. С полиестерен валяк с дължина на косъма до 13mm се обработват бои и други материали на основата на разтворители.

Вижте подробно описание на инструментите, които специалистите на Caparol препоръчват.

При четките също има огромно разнообразие

В зависимост от продукта, който ще нанасяте четките се делят на четки за интериорни/дисперсионни бои, четки за лакове, четки за дърво и четки за масла. В зависимост от косъма се делят на три вида: четки за синтетичен косъм, четки за естествен косъм и смесени.

Ако ще боядисвате с материали на водна основа препоръчваме да използвате четка със синтетичен косъм. Може да я познаете по светлия косъм.

За продукти на основата на разтворители подходящите четки са тези с по-тъмен косъм. Изберете четка с къси и необработени косми, ако ще нанасяте бои и лакове с ниско съдържание на Л.О.С. Така може да структурирате боята и да я разпределите според нуждите на повърхността.

Следете новостите в сайта на Caparol или посетете шоурума им, където ще намерите широка гама интериорни бои и декоративни мазилки, както и необходимите инструменти за нанасяне.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *