Cингaпyp измести Xoнкoнг кaтo нaй-cкъпия пaзap зa жилищa в Aзиaтcкo-тиxooкeaнcкия peгиoн

г. Автор
сингапур

Жилищата в Сингапур вече са най-скъпите в Азиатско-тихоокеанския регион, след като изместиха Хонконг в класацията.

Това става ясно от данните от индекса за достъпност на имотите от Urban Land Institute (ULI) Asia Pacific Center for Housing. Те сочат, че средната цена на едно жилище в Сингапур е 1,2 милиона долара през 2022 г. в сравнение с 1,16 милиона долара в Хонконг, цитирани от CNBC.

Наемите на жилища в Сингапур също са по-скъпи – 2600 долара или далече по-високи от други градове като Сидни, Мелбърн и Хонг Конг.

Докладът се базира на статистика от 45 града в девет пазара в Азиатско-Тихоокеанския регион, като се изчислява достъпността, както за притежаване на жилище, така и за жилище под наем, спрямо средните доходи.

Цените на жилищата в Хонконг през октомври 2022 г. спаднаха до петгодишно дъно, тъй като повишаването на лихвените проценти увеличи разходите по заемите, се казва в доклада.

По-рано този месец властите в Хонконг увеличиха основния лихвен процент до 5,5%.

Средната цена на жилищата в Хонконг е паднала с 8,7% – от 1,27 милиона долара през 2021 г. до около 1,16 милиона долара през 2022 г.

Междувременно жилищата в Сингапур изпревариха тези в Хонконг като най-скъпи в Азиатско-тихоокеанския регион, като средната цена се увеличи с над 8% през последната година.

Все пак в доклада се посочва, че жилищата в Хонконг все още са най-скъпите на база квадратен метър или 19 768 долара и „много повече от два пъти“ от средните стойности за Сингапур, Шенжен и Пекин.

Въпреки че жилищата в Сингапур са най-скъпите в региона, градът-държава има и най-висок процент на собственост върху жилища – цели 89,3%.

Градовете в континентален Китай са сред най-ниските класации по отношение на достъпността на жилищата. Докладът отбелязва също, че процентът на собствениците на жилища в Китай е „намалял значително“ през последните 10 години.

Една от причините за това е липсата на нови жилища. „Населението на Шенжен се е увеличило с над 7 милиона в периода 2010 г. до 2022 г., но новият му жилищен фонд се е увеличил само с 31 милиона квадратни метра, най-малкото увеличение сред китайските градове през същия период“, се казва още в доклада.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *