Дания изгражда първия в света енергиен остров (Видео)

г. Автор
eнергиен остров

Дания прие план за строителство на първия в света енергиен остров в Северно море, който ще произвежда и съхранява зелена енергия. С нея ще се покриват потребностите от електричество на 3 милиона европейски домакинства.

Изкуственият остров ще има размера на 18 футболни игрища и ще бъде свързан със стотици офшорни вятърни турбини. Той ще доставя енергия за домакинствата и зелен водород за корабоплаването, авиацията, промишлеността и тежкотоварния транспорт.

ЕС представи плановете си да трансформира електроенергийната си система, за да употребява повече възобновяема енергия и да увеличи 25 пъти мощността на офшорната вятърна енергия до 2050 година.


Това наистина е важен момент за Дания и за глобалния зелен преход, каза на кратка пресконференция министърът по въпросите на климата, енергетиката и комуналните услуги Дан Йоргенсен.

Островът ще допринесе в голяма степен за използването на огромния потенциал на офшорната вятърна енергия в Европа.

Проектът е на стойност около 210 милиарда датски крони (33,9 милиарда долара). Енергийният остров е важна част от юридически обвързващата цел за съкращаване на емисиите с парников ефект със 70 процента до 2030 година спрямо равнищата от 90-те години на миналия век.

Днес в страната над 40% от потребяваната електроенергия идва от вятърни турбини. В Дания се намира и най-големият производител на вятърни турбини в света – Vestas Wind Systems, както и най-големият разработчик на проекти за офшорни вятърни паркове – Orsted.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *