Дискусии за развитието на столичните кварталите организира Софияплан

г. Автор
софияплан

Публични дискусии с гражданите за развитието на столичните квартали започват днес пред Народния театър „Иван Вазов“ от 17 часа.

Идеята на срещите с екипа на „Софияплан“ е да се обсъдят установените проблеми на даден квартал и конкретните мерки за развитието му. Дискусиите ще се проведат до 23 юни в онлайн платформата Zoom и ще се излъчват на живо на страницата на „Софияплан“ във фейсбук.

На дискусиите магат да участват всички, които имат активно отношение към града и квартала, където живеят и работят – граждани, активисти, експерти. На срещите те ще имат възможност да споделят идеите и предложенията си за бъдещето на своя квартал. Някои от тях ще бъдат включени в Програмата за София, която е новият план за развитието на града и ще насочва финансирането от Европейския съюз в периода до 2027 г.

„Ние не само ще събираме мнения, но и ще видим ангажимента на хората, защото през новия програмен период (- 2021 – 2027 г.) за европейски пари ще може да кандидатства всеки: частни собственици, НПО, университет, бизнес. Кандидатстването трябва да има трима различни партньори за проекта, може да е сдружение на граждани, юридически лица трябва да са, те ще могат да кандидатстват в общината, ще се получава европейско финансиране, но то няма да е 100 процента„, коментира арх. Любо Георгиев, директор на общинската „Софияплан“ пред БНР.

Провеждането на дискусиите е разделено по шесте групи-зони за въздействие в София. Те са обособени като най-нуждаещи се от намеса до 2027 г. Първата е за Централна градска част и е на 7 юни от 17 до 19 ч е онлайн, а на 8 юни, освен онлайн, ще има и среща на гражданите с екипа на „Софияплан“ пред Народния театър от 17 до 19 ч.

За зона 2 – Широк център и стари периферни квартали на града, срещата ще е онлайн на 9 юни. За същата зона се предвижда и среща в парк „Света Троица“ на 10 юни, пак от 17 до 19 ч.

Зона 3 – Територии с предимно нискоетажно застрояване, дискусиите са онлайн на 14 и 15 юни, като на втората дата ще има и среща в с.Горни Богров.

Зона 4 – Територии с предимно комплексно застрояване, ще бъде обсъждана на 16 и 17 юни като срещата е втория ден в парк „Люлин“ (между метростанция „Люлин“ и кооперативния пазар) от 17 до 19 ч.

Зона 5 – Територии в южните части на града, които се развиват в последните години. Обсъждането ще е в кв. „Витоша ВЕЦ-Симеоново“ на 22 юни от 17 ч.

Зона 6 – Индустриални територии, ще бъде дискутирана само онлайн на 23 юни.

Софияплан ще приема и писмени коментари, становища и предложения за развитието на конкретните зони и на имейл info@sofiaplan.bg. Предстоящите срещи в шестте градски зони ще позволят на гражданите активно да участват в процеса на създаване на стратегическия документ – Програмата за София. Подготовката му ще приключи с обществено обсъждане, след което ще бъде внесен за разглеждане в Столичния общински съвет.




Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *