ДНСК поиска забрана на строежите в Синеморец

г. Автор
ДНСК

Кметът на община Царево да наложи забрана на строителните дейности на територията на с. Синеморец. За това настояват от Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК).

Забраната е необходимо да продължи, докато бъде намерено трайно решение на проб­лема с канализацията в района.

Законът за устройство на територията (ЗУТ) позволява да бъде наложена строителна забрана със заповед на кмета на общината за времето, необходимо за извършване на проучвания за подземни мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура и за изграждането им, уточняват от ДНСК.

До тук се стигна, след като на 30 юли 2021 г. РДНСК-Бургас извърши проверка по сигнал за незаконен строеж на колектор за отходни води в село Синеморец, община Царево, отвеждащ битовите и фекални води в залива “Свети Яни”, намиращ се между плажа при устието на река Велека и централен плаж “Бутамята”.

Извършената проверка по документи и на място на строежа, е установила следното:

Съгласно одобрени инвестиционни проекти на 6 декември 2001 г. и издадено от главния архитект на община Царево разрешение за строеж в село Синеморец е изграден “Експериментален пречиствателен модул за пречистване на отпадни води”. Пречиствателният модул е финансиран от ПУДООС към Министерството на околната среда и водите. Предвидено е било пречистените от него води да бъдат отведени, чрез дълбоководно заустване на 1800 метра в Черно море. Но при провеждане на пробни изпитания при експлоатационни условия на пречиствателния модул е било установено, че той не сработва. В резултат е направена байпасна връзка (незаконния колектор) между входната и изходната канализационни шахти на пречиствателния модул, по която са отклонени отпадните води.

Затова началникът на ДНСК арх. Влади Калинов даде предписания на община Царево и “Водоснабдяване и канализация-Бургас” ЕАД да предложат законосъобразно решение, което да позволи функционирането на канализационната система на населеното място.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *