Рекорден ръст на броя жилищни кредити

г. Автор
жилищни кредити

През април – юни тази година българските банки са отпуснали 3734 жилищни кредита. Това показва тримесечната статистика на Българската народна банка (БНБ).

Това е двойно повече от на нивото от предходното тримесечие, а и най-значителният ръст в рамките на три месеца от кредитния бум през 2008-2009 г. насам. Така в края на полугодието на 2021 г. общият брой отпуснати жилищни кредити в България се повишава до 177.3 хил., от които най-много са тези с падеж над 5 години.

Номинално бройката се равнява на сума от близо 13 млрд. лв. Това е пряко следствие на повишената активност, отчетена като брой сделки на имотния пазар през последните месеци.

При потребителските кредити увеличението е по-умерено – с едва 2855 се повишават потребителските заеми за домакинства.

Общият обем на кредитите в този сегмент нараства на 12.6 млрд. лв. в края на полугодието. Общо отпуснатите на домакинства и нетърговски организации кредити се увеличават с 8076 до 2.8 млн., превишавайки 27 млрд. лв. номинално. Най-значителен при кредитирането на домакинствата в страната през април – юни е ръстът на обема на заемите между 100 и 250 хил. – 382 млн. спрямо предходното тримесечие.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *