До 7,5 млн. лв. за саниране на жилища

г. Автор
саниране

Между 50 000 лева и 7,5 млн. лв. могат да получат многофамилни жилищни сгради по процедура “Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – етап II”.

Санирането се финансира със средства от Плана за възстановяване и устойчивост.

За разлика от първия етап, при който избраните кандидати ще получат цялото финансиране за саниране на жилищните им сгради, при втория те ще трябва да осигурят 20 на сто от парите. Всички кандидати пък ще имат задължението да изготвят енергийно обследване на блоковете и да направят технически паспорт за своя сметка, като тези с финансиране по първия етап ще получат вложените пари обратно, в случай че бъдат одобрени. За да се класират за първия етап кандидатите трябва да са подали всички нужни докумунти до 31 март 2023 г. Бюджетът по първия етап е малко над 1,1 млрд. лв., а по втория – 282 млн. лв. Сградите, които могат да се обновяват трябва да са построени преди 26 април 1999 г. Освен това в тях трябва да има поне 4 жилища с различни собственици.

Очаква се, че след санирането ще се постигне поне 30 на сто спестяване на енергия и клас на енергопотребление “В” или по-висок.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *