Жилищен проект охлажда пазара в Турция

г. Автор
Жилищен проект

В резултат на наскоро обявения от турският президент Реджеп Ердоган жилищен проект баланса на пазара на недвижими имоти започва да се възстановява.

Очакванията са стотици хора да кандидатстват за десетки хиляди жилища, които ще бъдат продавани на преференциални цени.

Силното търсене, но недостатъчното предлагане тласнаха цените на пазара на недвижими имоти в Турция нагоре. Но сега много хора кандидатстват за закупуване на дом чрез наскоро обявени проекти за социални жилища, което намалява търсенето и спуква ценовия балон на пазара.

„Пазарът на жилища е в застой поради ограниченията, наложени върху заемите, съчетани с намаляващата покупателна способност и наскоро обявения проект за социални жилища“, коментира Хакан Акдоган, ръководител на TÜGEM, асоциация на консултанти по недвижими имоти.

Близо 250 000 жилища ще бъдат построени за 2 години в това, което властите наричат най-големия жилищен проект в историята на страната. Нещо повече, 100 000 парцела са обявени за продажба, за да имат възможост хората да построят свои домове върху тях. За 5 години ще бъдат изградени 500 000 къщи.

Отделно Emlak REIT ще стартира друг проект, насочен към групите със среден и по-висок среден доход, вероятно през октомври. „Много хора ще поискат тези къщи и земя. Въпросните проекти ще наклонят везните в полза на купувачите на жилища, те ще имат предимство на пазара на недвижими имоти“, казва Акдоган. Той коментира също, че цените все още не са спаднали, но темпът на растеж осезаемо се забавя.

„Например, исканата цена на собственика на имота беше 3,25 милиона турски лири, въпреки че казахме на клиента, че реалната стойност на имота е 3 милиона лири. В лицето на по-слабото търсене този клиент сега е готов да продаде имота за 2,8 милиона лири“, обясни Акдоган.

Низаметин Аша, ръководител на Истанбулската асоциация на агентите за недвижими имоти, припомни, че 4 милиона души са кандидатствали за закупуване на къща по проекта за социални жилища само за шест дни. „Това означава, че 4 милиона потенциални купувачи не са на пазара в момента. Потенциалните купувачи ще се обърнат към правителствения проект, а това ще се отрази на продажбата на вторични жилища. Търсенето вече отслабва и цените падат“, добави той.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *