Две защитени зони във Варненска област стават по-големи

г. Автор
защитени зони

Териториите на две защитени зони във Варненска област – „Плаж Шкорпиловци“ и „Галата“, стават по-големи.

Това съобщи директорът на Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) в крайморския град Ерджан Себайтин. Това се случва по директивата за хабитатите и опазването на местообитанията на различни видове животни и растение.

Под защита са още и зоните „Река Камчия“ и „Голяма Камчия“. В „Плаж Шкорпиловци“ и „Галата“ се запазват определените вече режими, допълни Себайтин. Първата зона вече стига почти до град Бяла. „Галата“ е разширена към сушата.

Според него дебатът дали двете зони трябва да бъдат разширени се води в продължение на години, но целта е да бъдат опазени местата, където птиците се размножават и отглеждат малките си.

Директорът на РИОСВ подчерта, че разликата между защитена зона и парк е много голяма. Природните паркове и резерватите се обявяват по Закона за защитените територии, докато защитените зони са определени и обявени по Закона за биологичното разнообразие.

В парковете и резерватите режимите за опазване на природата са много строги. Не са разрешени почти никакви човешки дейности. В защитените зони се допуска по-сериозно човешко присъствие, дори е възможно строителство, единствено след преценка от екоинспекцията.

На територията на РИОСВ-Варна имаме един природен парк – „Златни пясъци“, допълни Себайтин. В региона се намират и два строги резервата – „Камчия“ и „Калиакра“. Освен това има пет поддържани резервата – „Киров дол“, „Върбов дол“, „Калфата“, „Балтата“ и „Вълчи преход“.

Не е изключено в този списък да попадат и села. Всеки отделен случай обаче ще се разглежда отделно. По думите му това се налага, за да е ясно дали това, което иска да прави собственикът, няма да наруши околната среда или някое специално местообитание.

„Във Варненско има и защитени морски територии“, разказа още Себайтин. По думите му в тази категория са „Аладжа банка“, част от „Галата“ и „Батова“. „На територията на дирекцията, която отговаря и за област Добрич, попада и резерватът „Калиакра“, чиято морска част е на 200 метра навътре.

Върху нашите зони не са наложени големи забрани, което не е валидно за „Аладжа банка“, която е точно пред „Златни пясъци“, допълни Ерджан Себайтин.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *