Един хидроинженер отговаря за 70 язовира

г. Автор
хидроинженери

В разгара на водната криза у нас стана известен и друг сериозен проблем – острият дефицит на хидроинженери у нас.

Търсят се близо 500 специалисти. За това съобщават от Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Хидроинженерите у нас са около 2500 души. Те работят от поддръжката на язовирите до експлоатацията и проектирането на ВиК мрежата. По-голямата част са във ВиК сектора.

По-малката част трябва да се грижат за над 6840 язовира. 182 от съоръженията са в критично състояние и се нуждаят от спешен ремонт.

Освен като преподавател, доцент Венци Божков се налага да работи и като хидроинженер в две фирми. Заради недостига на експерти, се грижи за 70 язовира. Един от тях – „Руен“, в Кюстендилско.

„70 язовира са много за един хидроинженер, да бъде оператор, ако трябва да си върши съвестно работата“, смята доц. Венци Божков, хидроинженер и преподавател в УАСГ.

Средното възнаграждение на работещите хидроинженери в сектора е около 1000 лева, но често се налага те отговарят и да се грижат за повече от 70 язовира.

В Хасково има 370 язовира, но хидроинженер в общината няма.

Общината прави опит да наеме хидроинжинер, но за съжаление тези специалисти са много малко и много трудно се обезпечават, посочва Динко Тенев, зам.-кмет на Хасково.

450 са незаетите места за студенти в Хидротехническия факултет. Най-малко желаещи има за специалността хидростроителство.

„Инженерните специалности напоследък губят популярност сред младите, на второ място сравнително сложно и тежко е ученето през годините – 5 на брой. От друга страна държавата доста неглижира водния сектор напоследък“, обяснява доц. Петър Филков, зам.-декан по научна и международна дейност на Хидротехнически факултет в УАСГ.

Средната възраст на хидроинженерите у нас е 50 години.

Според доц. Виктор Ташев, ръководител на катедра „Хидротехника и хидромелиорации“ в УАСГ, след 10 години ще е нужно да внасяме хидроинженери ги внасяме от вън.

Описаните обстоятелства накараха правителството да отпусне по 100 лева месечна стипендия за добрите студенти, които учат за хидроинженери.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *