Емблематичният за Бургас Културен дом ще бъде изцяло реновиран

г. Автор
културен дом

Стартира цялостната реконструкция и модернизация на една от най-емблематичните сгради в Бургас – Културния дом на Нефтохимика на площад „Тройката“.

културен дом

Архитектурният проект бе презентиран от кмета на града Димитър Николов, зам.-кмета по култура Йорданка Ананиева и проектантския екип с ръководител арх. Десислава Стоянова.

Сградата на Културния дом е построена през 1975 г. и оттогава не е основно ремонтирана. Реконструкцията й ще реши проблемите, свързани с експлоатацията и поддръжката, така и с разширяването на събитията, които да се провеждат в нея.

„НХК е емблематична културна сграда за бургазлии, заедно с драматичен театър „Адриана Будевска“, която ние изцяло ще модернизираме. Преди шест години, когато разговаряхме с ръководството на „Лукойл Нефтохим“, имаше идея тук да се изгради голям супермаркет. Не го допуснахме и благодарение на дарителската акция на комбината, Община Бургас придоби изцяло собствеността на сградата. След като станахме собственици, започнахме да работим по проекта за цялостна модернизация на този културен комплекс. Благодаря за положения труд на екипа архитекти“, сподели кметът Димитър Николов.

културен дом

Изцяло ще бъде реновирано всичко без залата на Общинския съвет. В новата част, която ще бъде надстроена с две нови многофункционални зали. Останалите помещения ще бъдат обновени и обособени на зони според вида изкуство – изобразителни, приложни, музикални, зали за танци и др. Ще бъде построен и асансьор и пасарелка в сградата, конферентен блок, бистро с тераса и библиотека. Осветителна и озвучителна техника също ще бъде модернизирана, осигурен е и достъп за хора с увреждания.

културен дом

„В момента Младежкия дом се „пука по шевовете“. Непрекъснато посрещам ръководители на различни фолклорни, културни формации и музикални състави, на които не можем да отделим и предоставим свободни зони, където да творят. След ремонта тук ще можем да предоставим така нужните на Бургас пространства за култура. Вътрешното пространство, което в момента е запустяло никога не се е използвало. Сега ще се използва. В него ще има допълнителна сцена и ще бъде отворен с непрекъснат достъп и ще се използва за допълнително арт пространство“, допълни кметът Николов.

Проектът „Реконструкция, ремонт и обновяване, внедряване на мерки за енергийна ефективност в Културен дом на Лукойл Нефтохим“ се извършва с безвъзмездната финансова помощ от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020, „Фонд за устойчиви градове“ и средства на Община Бургас.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *