Европа ще постигне 9,3 GWh инсталирани домашни батерии до края на годината

г. Автор
съхрание на батериите

Капацитетът за съхранение на батериите при домакинствата в Европа се очаква да достигне 9,3 GWh до края на тази година.

Това четем в документи на организацията SolarPower Europe. Ако тези планове се сбъднат Европа ще достигне 39,9 GWh капацитет за съхранение на батериите при домакинствата до 2026 г. В неговия песимистичен и оптимистичен сценарий капацитетът може да достигне съответно 23 GWh или 44 GWh до края на 2026 г.

Домашните батерии са привлекателен начин за намаляване на сметките за електричество, особено през година на огромни покачвания, повишен интерес към енергийната устойчивост и по-ниски въглеродни отпечатъци. А растежът при жилищната слънчева енергия, подпомогнат и от различни правителствени стимули, постави началото на разрастването на пазара на свързаните системи за съхранение.

Степента на свързаност между съхранението на енергия и слънчевата енергия е нараснала от 23% през 2020 г. на 27% през 2021 г. Дефицитът на кадри и недостигът на батерийни клетки са сред факторите, които възпрепядстват по-бързото развитие на инсталациите. Инсталирането на подобни системи в домакинския сегмент е с много по-голям дял от общите разходи, отколкото е за търговски и индустриални (commercial and industrial (C&I) или комунални услуги.

В Германия са монтирани 1,3 GWh домашни батерийни системи за съхранение през 2021 г. или 59% от общо 2,2 GWh, инсталирани на целия континент. Италия, следващият по големина пазар, разгърна 321MWh благодарение отчасти на схемата за стимулиране Superbonus за домашно съхранение. В същото време Австрия (132MWh), Обединеното кралство (128MWh) и Швейцария (79MWh) са останалите топ пет страни по инсталиран капацитет на домашните батерии.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *