„Гаранти коза“ е обявена във фалит в Турция

г. Автор
Гаранти коза

Съдът в Бакъркьой е обявил в несъстоятелност строителната компания „Гаранти коза Иншаат“ и процедурата по ликвидация е започнала на 30 март.

Информацията за фалита на дружеството веднага предизвика въпроси какво ще стане с проектите му в България.

В София компанията „ГК България“ ЕАД („Гаранти коза България“ до май 2019 г.), инвестира в два големи проекта – „Гранд каньон“ в район „Младост“ и друг – на терена на бившия електрокарен завод на бул. „Цар Борис III“. Според Търговския регистър неин собственик  е нидерландската компания „ГК Глобъл Б.В.“.

Първият проект на стойност 120 млн. лева планира строителството на три сгради – на 30 етажа, на 19 и на 16 етажа. Жилища, офиси, хотел и търговски център на пет нива трябва да оформят бъдещия „Гранд каньон“ на бул. „Александър Малинов“. Проектираните апартаменти са общо 700 апартамента, което е сериозна предпоставка за допълнителен натиск към и без това натоварения трафик по бул. „Александър Малинов“ – това беше сред най-обсъжданите теми при обсъждане в общинския съвет през лятото на 2019г. Строежът, който веднъж получи отсрочка от правителството като приоритетен инвеститор, все още е в начална фаза, макар да започна през 2017 г.

От офиса на „ГК България“ ЕАД на въпрос на „Дневник“ дали фалита на „Гаранти коза“ в Турция ще се отрази на изпълнението на проекта в „Младост“, обясниха, че ще се обадят допълнително, когато могат да коментират ситуацията.

На последното заседание на комисията по архитектура на Столичния общински съвет бе обсъдено писмо-искане от „ГК България“ да се намали три пъти застрояването в проекта „Гранд каньон“ – от 91 882 кв.м РЗП да стане 30 000 кв. в. Сградите да бъдат две, а не три и то с 20-ина м по-ниски. Общинските съветници отложиха решението си по искането на строителната компания за следващо заседание.

Garanti-Koza Insaat Sanayi ve Ticaret Anonim Sirketi, както е пълното име на компанията, е с около 70 акционери (6 от тях големи), построила е над 20 хиляди жилища само в Истанбул и сега от банкрута ѝ пострадаха хиляди хора. Мнозина от тях изненадващо установиха, че имотът, за който са предплатили, е ипотекиран от банката и не могат да го получат или продадат, пише турската преса.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *