Хората настояват за ремонт на магистрали и още 667 пътища

г. Автор
пътни ремонти

Искания за ремонти на общо 667 пътища в страната са постъпили в пътната агенция. Част от тях ще бъдат включени в ремонтната програма за 2023 г.

Обемът на посочените ремонти е около два и половина пъти повече от възможностите на пътната агенция според бюджета, с който разполага за тази година.

Гражданите не са уточнявали от къде до къде съответният път се нуждае от ремонт, затова не може да се калкулира колко километра искат да бъдат обновени. Те просто са посочвали пътища между определени населени места.

10 от сигналите за лошо състояние се отнасят за магистрали, което на практика обхваща всички аутобани у нас. По-голямата част се отнасят за АМ “Тракия”, която в определени участъци е не само в лошо състояние, но е и опасна за движение с високи скорости.

Такива са например и огромни разстояния между Пловдив и отбивката за Стара Загора, както и между Пазарджик и Пловдив. На много места там движението е ограничено до 90 км в час, но най-често гражданите са сигнализирали за лошо състояние на настилката между София и Пловдив.

Най-много предложения обаче има за третокласни пътища, които обикновено свързват помежду им малки населени места и често ремонт не е извършван с десетилетия.

Точно те през последните години се използват все по-често. От една страна, товарните превозвачи ги предпочитат, защото за тях не плащат толтакси, от друга, останалите пътища се затварят за ремонти и движението се пренасочва към третокласните.

Предложенията за ремонт на второкласни пътища са 99, а за първокласни – 69. Тъкмо те обаче имат най-големи шансове да бъдат включени в ремонтната програма за догодина, защото поемат голям трафик.

Малка част от предложенията са за пътища, които така или иначе вече са включени в ремонтна програма и дори в момента текат процедури за избор на фирми изпълнители. Такъв е например първокласният път Вакарел – Ихтиман, който е успореден на “Тракия” и много често се използва от тирове.

В момента АПИ подготвя обществена поръчка за проектиране на ремонтни работи по него.

Хората предлагали ремонт и на пътя Лом – Козлодуй. За там вече са обявени обществени поръчки за изготвяне на технически проект, но не за целия, а само за отделни части.

Същото се отнася и за подбалканския път между Долни Богров и Пирдоп, както и за пътя между Самоков и София – те са натоварени и в много лошо състояние, но най-вероятно няма да се ремонтират изцяло, а само там, където е най-наложително.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *